Ontsluiting en weeën in het ziekenhuis
Weeën in het ziekenhuis
Bevallen in het ziekenhuis
Veel vrouwen kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis, omdat ze dat veilig vinden. En daar is best iets voor te zeggen. Maar…Thuis ontsluit het beter. Nergens voel je je zo jezelf als thuis en kan je je op allerlei manieren laten gaan.
En het hebben van weeen kan heel heftig zijn: wees niet verbaasd als je je zelf ineens hoort vloeken als een bootwerker…
Maar goed, soms heb je niet eens de keus en kan het zijn dat de ontsluiting geheel of gedeeltelijk in het ziekenhuis plaatsvindt. Het belangrijkste is dat je in het ziekenhuis zo veel mogelijk privacy creëert:
- Creëer een sfeer van intimiteit.
- De verlichting is meestal te fel, neem een schemerlampje mee van huis.
- Probeer zo veel mogelijk op jezelf te zijn, je mag het gerust aangeven als er te veel mensen in en uit lopen.
- Probeer zo veel mogelijk de houdingen aan te nemen die je prettig vindt.
- Is er een douche of badkamer dan kan je ook gaan douchen of op de wc gaan zitten.
- Zorg voor warmte, neem bijvoorbeeld de kruiken mee.
Medische noodzaak
Wanneer er om medische redenen in het ziekenhuis moet worden bevallen, wordt in veel gevallen de hartslag van de baby bewaakt met behulp van een CTG-apparaat. Daarnaast komt het nog wel eens voor dat de weeën worden versterkt met behulp van een infuus. In beide gevallen ben je in je bewegingsvrijheid beperkt. Probeer toch zo veel mogelijk een fijne houding aan te nemen, dit kan uiteraard ook op bed of net naast je bed.
Weeën in het ziekenhuis: persoonlijke ervaring
In mijn geval waren mijn partner en mijn zusje bij me. Dat bleek een gouden greep: tussen hen in konden ze me overeind zetten als de ween me te heftig werden. Vaak was een blik genoeg en…hup, dan werd ik in zittende positie gehesen. De eerlijk gebied me te zeggen, dat ik ingeleid worden als heel vervelend heb ervaren.
Lees ook: geboorteplan
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!