Kraamtranen
Over tranen van vermoeidheid en geluk
Iedereen weet dat het er bij hoort, die kraamtranen. Er schijnt zelfs een vaste dag voor te zijn: de derde dag na de bevalling. Zal ik jullie eens een geheimpje vertellen? Bij mij was dat nog zo ook.
Dat wil niet zeggen, dat jij ook op derde dag na je bevalling zomaar zit te snikken, het mag echt ook op een ander tijdstip.
Wat zijn kraamtranen? De medische uitleg
Het is niet zo ingewikkeld, als je er even over nadenkt, had je het zelf ook al door. De afgelopen 9 maanden is je lichaam een op top niveau werkende hormoonfabriek geweest. Maar je lichaam had wel 9 maanden om naar dat top niveau toe te werken. Nu is de baby er en moet je lichaam hals over kop terug naar de staat van voor de geboorte. Vind je het gek dat je lichaam even van slag is?
En dus voel jij je onevenwichtig en kan je last hebben van stemmingswisselingen. Tel daarop op dat je de laatste paar dagen waarschijnlijk niet al te best hebt geslapen….en voilà! Alle reden om de kraan open te zetten en al die spanning er eens even lekker uit te huilen.
Kraamtranen, de emotionele uitleg
In veel artikelen die ik over kraamtranen lees, lees ik dat onzekerheid een reden voor tranen kan zijn. Je net moeder geworden, je weet het nog niet zo goed, kun je het allemaal wel aan, ga je het goed doen? Dat soort vragen, schijnen veel moeders door het hoofd te spoken.
Ik kan van mezelf echt niet zeggen dat ik nu zo’n zelfverzekerd persoon ben, zeker niet als het op moederzijn aankomt. Ik heb genoeg vragen en twijfels gehad. Maar die kraamtranen? Dat waren tranen van puur geluk. En nu ik dit schrijf, springen ze me weer in de ogen…
Hoe lang duurt het?
Vergis je niet! Bij de ene moeder een uurtje, een andere moeder kan er wel 10 dagen last van hebben. In negen van de tien gevallen, gaan de kraamtranen echt over. Als het langer duurt, praat dan eens met de huisarts of verloskundige. Soms lost een goed gesprek al heel veel op.
Hoe ga je het beste om met die babyblues?
Zoals je ziet kan de periode waarin je last hebt van de babyblues per moeder enorm verschillen.
En net zo verschillend kun je er mee omgaan. Er is een gouden regel: Schaam je niet! Weet dat kraamtranen erbij horen! Wees vooral niet flink. Een tweede gouden regel, val terug op oude ervaringen. Dit is natuurlijk niet de eerste keer in je leven, dat je de blues hebt. Het is alleen de eerste keer dat je er een baby bij hebt. Maar dat betekent niet, dat di dingen die je vroeger deed, nu niet meer werken! Je favoriete ( blues) muziek, onder een dekentje met een kop thee…al je oude trucs doen het nog steeds. En er is ook een nieuwe: je blote babytje tegen jouw blote borst.
En laat die tranen dan maar lekker stromen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!