Wie is er bij de bevalling?
De vraag wie is er bij de bevalling is in de coronatijd helemaal verdwenen. Je was al blij als de vader erbij kon zijn.
Maar nu we langzaam maar zeker weer normaal gaan leven, komt die vraag natuurlijk weer boven drijven.
Het is – in mijn ogen – een vraag waar je absoluut samen goed over na moet denken.
Is de vader bij de bevalling?
Het klinkt niet aardig, daar ben ik me van bewust. Persoonlijk ken ik in mijn omgeving ook geen stellen, die bij nader inzien van mening zijn dat de vader beter niet aanwezig had kunnen zijn…
Sterker nog: ik ken geen man die de geboorte van zijn kind had willen missen.
Dat betekent echter niet, dat de vader er standaard bij moet zijn!
Eeuwenlang zat de vader op de gang te wachten, tot hem verteld werd, dat het kind was geboren…Ouderwets, zeg je? In Latijns Amerika zijn nog steeds vrouwen, die hun man niet bij de bevalling willen hebben, uit angst dat hij haar daarna nooit meer aantrekkelijk vindt…
Laten we zeggen dat in 95 % van alle geboortes, de vader aanwezig is en de moeder steunt. Dan is het toch slim om elkaar als koppel even aan te kijken en te zeggen: ”wat doen wij”
Is je beste vriendin/je zus bij de bevalling
Het kan heel fijn zijn als er behalve je partner en de verloskundige een derde persoon aanwezig is.
Iemand die even water gaat halen, die je man even kan aflossen als jij in zijn hand moet knijpen (de arme jongen moet tenslotte ook wel eens naar het toilet)
Maar….het moet wel iemand zijn die jij en je partner volkomen vertrouwen. Waarvan je beiden honderd procent zeker bent dat jullie je niet gaan ergeren, omdat ze zo gaat betuttelen of lopen regelen of flauw valt.
Toen ik van mijn eerste beviel, woonde mijn zusje bij ons in huis. Voor mij was het vanzelfsprekend dat ze bij de bevalling was. Zij had me door de hele zwangerschap gesleept. Het was heel erg fijn dat ze er was.
Zo kunnen er van allerlei voor en tegens zijn om een vriendin of zus bij de bevalling te vragen. Elke keuze is goed, zolang het een gezamenlijke keuze is, waarvan je zeker weet dat die niet geënt is op een vraag vanuit de omgeving
De rol van je moeder
Uit eigen ervaring – of ervaring van vriendinnen – ken ik het niet. Dat kan natuurlijk komen omdat wij net een generatie ouder zijn. De moeders van onze generatie moesten er voor mijn gevoel niet aan denken….
Maar veel moeders nu, willen dat best graag. En zijn er ook vaak.
Je moet er als moeder in zo’n geval wel tegen kunnen dat je kind pijn heeft. Je moet er ook op voorbereid zijn, dat je kind de leiding heeft. Zij is aan het baren, zij geeft aan wat ze nodig heeft.
Dat kan lastig zijn voor moeders…
Als je als je moeder je kan voegen in het proces van moeder worden, is het natuurlijk een geweldige ervaring om te zien hoe jouw kind moeder wordt.
Lees ook: en dan is er een broertje of een zusje
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!