De thuisbevalling in cijfers.
De Nederlandse thuisbevalling, staat op de Nederlandse lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed.
In Nederland is de thuisbevalling populairder dan in de landen om ons heen
In de meeste landen om ons heen, is de thuisbevalling niet populair.
Dat is makkelijk te verklaren, in veel landen is het dichtstbijzijnde ziekenhuis een heel eind rijden. En dat is een risico mocht je hals over kop naar het ziekenhuis moeten.
In Nederland vinden veel aanstaande moeders, de thuisbevalling toch ook risicovol: immers je kan natuurlijk snel in een ziekenhuis zijn, maar hoe snel staat er een team van artsen aan je bed?
Het aantal thuisbevalling neemt dan ook af. Was dat eind jaren 90 van de vorige eeuw nog 35 % van alle bevallingen, nu is dat nog maar 25 %.
Maar daarmee, zijn we nog steeds koploper in Nederland. (Bron: RTL en bureau voor statistiek)
Hoe vaak eindigt een thuisbevalling alsnog in het ziekenhuis?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel schrok van dat cijfer: 50 % van de thuisbevallingen van het eerste kind, eindigen alsnog in het ziekenhuis.
Je kan het ook omdraaien: in de helft van het aantal gevallen gaat het dus goed.
De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat kan er fout gaan?
Het ergste van het ergste is natuurlijk dat de moeder of de baby overlijdt.
Nou, daar zijn de cijfers enorm geruststellend, vind ik
Hoeveel procent van de vrouwen overlijden tijdens bevalling?
Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw, is het aantal vrouwen dat overlijdt tijdens de bevalling (zowel ziekenhuis als thuisbevalling) enorm afgenomen. Het lag toen op per jaar minder dan 14 op de 100 duizend levendgeborenen.
Sinds 2007 is het cijfer niet boven de 5 per 100 duizend uitgekomen. Omgerekend betekent dat dat er jaarlijks minder dan 10 vrouwen per jaar sterven in het kraambed. Elke vrouw die tijdens de bevalling overlijdt, is er een te veel. Maar statistisch gezien loop je niet veel risico.
(Cijfers: bureau voor statistiek)
Hoeveel baby’s overlijden tijdens of vlak na de geboorte
In 2020 werden 735 kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 22 weken of meer (4,4 per 1.000 levend- en doodgeborenen). In de eerste 28 dagen na de geboorte overleden 538 kinderen, ofwel 3,3 per 1.000 levendgeborenen (neonatale sterfte).
(cijfers: bureau voor statistiek)
Al schrijvend werd ik mij ervan bewust dat ik in mijn hele leven, en dat is toch inmiddels wel een poos, het maar een keer heb meegemaakt dat een moeder haar kindje gedurende de bevalling verloor. De cijfers laten ook zien, dat dat maar weinig voorkomt. En daar mogen we enorm dankbaar voor zijn
Lees ook eens over de doula
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!