Hoe merk je dat de bevalling begint?

bevalling begint

Wanneer je zwanger bent en je op je einde loop, vragen veel moeders zich af, maar hoe herken ik dat de bevalling begint.

Het is een heel begrijpelijke vraag, je hebt tenslotte nog niet eerder een kind gebaard! En je hoort van die verhalen…kind onderweg in de auto geboren enz.: je moet er niet aandenken!
Natuurlijk komen dit soort situaties voor, maar gelukkig zo zelden, dat ze het nieuws halen!

Natuurlijk, als de bevalling zeg maar in full swing is, dan weet je wel dat je aan het baren bent… Maar je wil het graag weten als het echt begrint.
En andere reden – voor mij tenminste – om te willen weten wanneer het nu eens echt begon, was dat ik zwaar over tijd was en bij elke kriebel over mijn buik dacht: JIPPIE, HET BEGINT! En dan weer die teleurstelling, dat babylief lekker bleef zitten waar ze zat…

Moeders willen ook graag weten wanneer de bevalling begint, omdat ze alles vanaf de eerste minuut bewust willen meemaken. Of omdat ze als de bevalling begint,  ze kind 1 nog even naar de oppas willen brengen. Er zijn dus een heleboel redenen om graag helder te willen weten wanneer het feest begint. En helaas is er geen eenduidig antwoord op te geven.

Maar maak je maar niet al te ongerust. Gemiddeld gesproken duurt een eerste bevalling ergens tussen de 12 en 16 uur, tijd genoeg dus om de verloskundige te bellen of naar het ziekenhuis te gaan , kind 1 weg te brengen enzovoort.
Maar nu weet je nog steeds niet hoe je merkt dat jouw bevalling daadwerkelijk begonnen is!

Meestal bevalling begonnen wanneer de weeën beginnen. Deze weeën zijn in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Ze worden voorweeën genoemd en maken de baarmoedermond soepeler (rijper). In deze fase kun je vaak nog doorgaan met waar je mee bezig bent. Als de weeën sterker en regelmatiger worden, meer pijn gaan doen én als je baarmoedermond opengaat, is de echte bevalling begonnen. Een eerste bevalling duurt gemiddeld 12 tot 16 uur, vanaf het moment dat de weeën elke 3 tot 5 minuten komen. Een volgende bevalling gaat meestal sneller.

Echter voor het zover is, zijn er een heleboel voortekenen die je erop wijzen, dat het nu niet lang meer kan duren.

Zo merk je dat je bevalling binnenkort gaat beginnen

Een aantal zaken kunnen dagen voor de bevalling echt inzet al gaan spelen.
Je zou het kunnen zien als de eerste aanwijzingen. Dat zijn zaken als:

  1. Nesteldrang. Niette stoppen zucht om te poetsen, de luiers nog drie keer op drie verschillende manieren te vouwen, grote pannen eten koken om in te vriezen, want straks heb je geen tijd om te koken, nog snel een paar slofjes breien, dat werk.
  2. De baby daalt in. Dat voel je, dat koppie op je blaas, je voelt ook, als je met je handen over je buik gaat dat je kind anders ligt. Indalen kan soms best een paar dagen voor de bevalling al beginnen, hou daar wel rekening mee.
  3. Je komt niet meer aan. Dat merk je natuurlijk alleen als je nog steeds met regelmaat op de weegschaal gaat staan. Ik kwam in mijn zwangerschappen zoveel aan, dat ik me die moeite spaarde..
  4. Je rijgt harde buiken. Nou kreeg je die toch al, maar ik verzeker je: die harde buiken aan het einde van de zwangerschap zijn echt anders dan de harde buiken een maand geleden. Ze doen gewoon meer pijn. Dit is echt een teken dat – binnen een paar dagen – de bevalling gaat beginnen .
  5. Sommige moeders krijgen last van diarree ( ook dat nog ..) of worden misselijk. Gelukkig is dat geen standaard reactie, wie weet overkomt het jou niet.
  6. Sommige moeders worden heel erg moe. Niet vooruit te branden. Doe ook maar gewoon zo min  mogelijk, als jou dit overkomt.

Wat ook gebeurt maar wat je niet kan voelen:

  1. Je baarmoedermond verweekt en verstrijk
  2. Je gewrichtsbanden worden losser.

Drie voortekenen waaraan je merkt dat je bevalling echt begint

  • Het begin van de weeën
  • Verlies van slijmprop
  • Vliezen breken

Het beginnen van de weeën

Dit is niet direct een heel heldere aanduiding. In het begin zijn je weeën onregelmatig en doen ze niet erg veel pijn. Je kan ze nog makkelijk verwarren met harde buiken. Maar, ze zorgen wel  voor verandering van de baarmoedermond en geven soms ook nog een of twee centimeter ontsluiting. Je hebt tien centimeter te gaan, dus dat is mooi meegenomen. Deze fase wordt ook wel de latente fase genoemd.
Op een gegeven ogenblik, gaat deze fase over in de actieve fase. De weeën komen nu met regelmaat en worden ook pijnlijker. Dat is een moment waarop je zeker weet: de bevalling is echt begonnen!

Het verlies van de slijmprop

Weer zo’n teken waar je klok niet op gelijk kan zetten. Veel vrouwen verliezen hun slijmprop al een paar weken voor de bevalling. Het blijft een teken dat de bevalling er aan zit te komen, maar het hoeft niet te betekenen, nu en onmiddellijk!
Ook kan het je gerust gebeuren, dat je die slijmprop verlies zonder er iets van te merken. Gewoon bij het naar de wc gaan. Een slijmprop is zo groot als een knikker, je hoeft je nergens voor te schamen als je het verlies ervan niet opmerkt.

Vliezen breken

Je vliezen breken meestal pas als je weeën al een poosje op gang zijn gekomen. De vliezen voorkomen dat bacteriën en virussen de baarmoeder binnenkomen. Wanneer de vliezen breken en de bevalling is nog niet op gang gekomen, wordt er nog 72 uur gewacht op de weeën, daarna wordt er ingegrepen. Bel dus altijd je verloskundige als je vliezen breken.

Het voelt niet voor elke vrouw hetzelfde wanneer de vliezen breken: sommige vrouwen voelen een vaag straaltje lauw water wegsijpelen, of af en toe een paar druppeltjes. Dat is vaak het geval als de vliezen tamelijk hoog in je baarmoeder zijn gescheurd.
Het kan ook zijn dat je een golf in een keer verliest, meestal gebeurt dat als de vliezen breken bij de baarmoedermond. Mij overkwam dat bij nummer twee, midden in de gang van het ziekenhuis!
Ik was te druk bezig met baren om er voor te generen.

Lees ook eens: kraamtranen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *