Ringworm bij je baby of kind
Ringworm is een schimmelinfectie, die op een niet-behaarde huid verschijnt en de vorm heeft van een ring. Ringworm is bijna altijd onschuldig, maar het is wel heel besmettelijk.
Hoe krijg je ringworm ?
Schimmels zijn overal, dus je kan overal een schimmelinfectie oplopen. En daar is de ringworm er ook eentje van. Schimmels zijn heel, heel hardnekkig en overleven onder barre omstandigheden, waaronder de wasmachine van 40 graden. DUS: was altijd alle was waar je narigheid vermoedt op 60 graden wassen! Let op: ook verkleedkleren mutsen en dassen moet je op 60 graden wassen. Overleeft het kledingstuk dit niet? Een gevalletje van jammer dan!
Ringworm infecties worden vooral van mens op mens overgebracht. Om het ingewikkeld te maken: het kan ook via een huisdier worden overgebracht.
Let op: de tijd tussen besmet raken en merken dat je daadwerkelijk ringworm hebt, kan 10 dagen tot drie weken duren. Het kan dus heel lastig zijn, om te achterhalen waar de besmetting vandaan komt.
Heeft ringworm met wormen te maken?
Ringworm heeft, vreemd genoeg met wormen niks te maken, het is een schimmelinfectie van de huid. Het begint als een ronde plek die langzaam groter wordt. De rand van de plek is rood en schilferend. De plek ziet er uit als een ring, vandaar de naam ringworm. De officiële naam is: tinea corporis (schimmel op het lichaam) en schimmelinfecties van de huid worden ook wel mycosen genoemd.
Ringworm is geen specifieke kinderziekte. Maar kinderen pikken het wel makkelijk op. Ongeveer 25 op de 1000 kinderen krijgen wel eens te maken met ringworm. Het slaat ook vaak toe bij kinderen met een verminderde weerstand
Hoe ontstaat ringworm?
Ringworm ontstaat als er schimmels op de huid komen. Niet alle schimmels natuurlijk. Ringworm wordt veroorzaakt door de dermatophyten. ( weet je dat ook weer ) Deze dermatophyten leven op de bovenste laag van de huid, dat is de hoornlaag. Ze kunnen niet de diepte ingroeien, wel kunnen ze in de haarzakjes doordringen.
Wat kun je tegen ringworm doen?
1) Niet alleen om ringworm tegen te gaan c.q. niet te krijgen, maar altijd en overal is het belangrijk dat grote en kleine mensen hun handen wassen. Goed handen wassen is enorm belangrijk om te voorkomen dat je ziektes ( dus ook ringworm ) oploopt. Nu denk je misschien: doe niet zo gek, handen wassen dat kan iedereen en dat doet iedereen, maar onderzoek laat zien dat in Nederland schokkend weinig handen worden gewassen…
2) Zo was je je handen!
3) Ringworm is goed te behandelen met zalf en/of tabletten. Denk erom dit zijn kuren die afgemaakt moeten worden. Ook als de klachten al verdwenen zijn, moet je alle tabletten innemen. Heb je een zalf gekregen? Dan smeer je nog een week door, als de plekken verdwenen.
3) Als in je gezin iemand besmet is, is het belangrijk om verspreiding van besmettelijke huidschilfers en besmette haren zoveel mogelijk tegen te gaan. Neem daarom tafels, stoelleuningen en vloeren bij voorkeur met een natte doek af om schilfers en haren te verwijderen. Maak ze daarna droog. Het is verstandig kammen, borstels en tondeuse na gebruik grondig schoon te maken met 70% alcohol. Deel geen kleding met anderen.
4) Let eens heel goed op je huisdier, heeft het veel haaruitval? Krabt hij zich regelmatig en heftiger dan je gewend bent?
Ga dan voor alle zekerheid even met je dier naar de dierenarts. In dit geval geldt: beter een keer teveel dan een keer te weinig.
5) Als je kind in contact is geweest met een kind dat een schimmelinfectie heeft, let dan op of er bij jouw kind ook verschijnselen optreden. Je kan pas echt iets doen als je de ringworm ook ziet, je kan het niet meer voorkomen. Maar een gewaarschuwde moeder telt voor 2!
Mag een kind met ringworm naar school?
Je kind kan gewoon naar school of naar het kinderdagverblijf.
De besmetting is toch al gebeurt ! Waarschuw wel de juf of lieding van het KDV, zodat ze de andere kinderen extra in de gaten kunnen houden, want we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ringworm is nu eenmaal besmettelijk.
Overigens: jij mag ook normaal naar je werk. Beetje jammer, dat wel….
Ringworm op het hoofdje
Deze nare schimmel kan zich ook op het hoofdje manifesteren. Dan breken de haartjes af en zie je nare kale plekken. Nu moet je wel opletten, wanneer dit niet op tijd behandeld wordt, loop je het risico dat de plekken blijvend zijn.
lees verder onschuldig maar vervelend: de krentenbaard
Het is altijd goed om zalf in huis te hebben voor als je kindje of jij zelf last krijgt van eczeem, roodheid of jeuk. Ook zijn er complete pakketjes te koop, waar alles in zit om de huid van je kindje zo goed mogelijk te verzorgen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!