Wat is een overprikkelde baby?
Wat is dat nu precies? een overprikkelde baby? Je hoort wel eens ouders zeggen: “mijn baby is zo snel overprikkeld!”
Dat kan best waar zijn, aan de andere kant, wees niet te snel met een etiketje plakken, want voor je het weet is het waar! En daar zit je dan met een overgevoelige baby…
Wat zijn prikkels?
We vergeten wel eens dat baby’s en jonge kinderen uitsluitend via hun zintuigen ervaren, ze hebben nog geen woorden tot hun beschikking om hun gevoelens en gedachten weer te geven. Ze beleven de wereld dus via prikkels: geluiden, lucht, geur, smaak en gevoel.
Prikkels komen binnen door zintuigen binnen: de ogen zien, de oren horen en de mond kan proeven ende neus die kan ruiken. Nu snap je ook waarom kleine kinderen van alles in hun mond stoppen. De huid is ook een belangrijk zintuig. Met de huid voel je bijvoorbeeld of een stof bijvoorbeeld ruw of zacht is.
Wat is nu eigenlijk overprikkeld?
In principe verstaan we daar baby’s onder die in de war raken, geïrriteerd worden, huilerig zijn, niet kunnen slapen, of juist baby’s die erg terug getrokken zijn, het hoofdje afwenden, dat soort signalen. Zoals je ziet: er zijn nogal wat signalen die op overprikkeld kunnen wijzen. Waar het op neer komt is dat je baby het signaal afgeeft: ik vind het een beetje teveel allemaal. Er zijn bij deze baby dan gewoon wat teveel prikkels binnen gekomen. Dat kan eenmalig zijn, dat kan altijdgebeuren als je een uitstapje hebt gemaakt, dat kan zomaar ineens gebeuren, zonder dat jij nu een oorzaak kan vinden.
Wanneer moet je je zorgen gaan maken??
Vooral niet te snel!!! Zoals gezegd: baby’s en hele kleine kinderen ervaren alles via hun zintuigen en dan kan het ze allemaal best een keertje teveel worden. Maar als je merkt dat jouw kind wel heel vaak schrikt, wel heel veel teruggetrokken dan wel huilerig is, dan is het misschien zaak je eens af te vragen of je baby misschien niet overprikkeld is.
Wat kan je doen als je baby overprikkeld is?
Natuurlijk bespreek je je zorgen op het consultatie bureau. Maar voor je daar gaat praten is het slim je baby eens goed te observeren. Wanneer treed dat gedrag op? Of: is er de laatste tijd in huis veel veranderd? ( is de sfeer in huis bijvoorbeeld verslechterd?).
Als je ziet dat er een bepaalde oorzaak is: bijvoorbeeld, je hebt wel heel veel nieuwe voeding uitgeprobeerd, draai je de verandering terug, en ga je het nogmaals proberen, maar dan stapje voor stapje. Want dat is het codewoord in de omgang met een baby die snel overprikkeld raakt: laat hem stapje voor stapje wennen aan nieuwe dingen!
lees ook: babykwaaltjes
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!