Het Shaken Baby Syndroom en de gevolgen daarvan.

shaken baby syndroom

Het Shaken Baby Syndroom en waarom je nooit je baby moet schudden


Ouders brengen hun kind niet opzettelijk ernstig letsel toe, toch worden er per jaar ongeveer veertig kinderen met het Shaken Baby Syndroom naar het ziekenhuis gebracht. Wat gebeurt er nu precies?
Omdat een baby, maar niet wil slapen of omdat een baby gestopt lijkt te zijn met adem halen, kunnen ouders (of een oppas) in paniek het kind te hard door elkaar schudden, waardoor het Shaken Baby Syndroom optreedt.

Je hebt vast wel eens gehoord van dit syndroom en dat dat echt heel erg is. Maar wat is dat Shaken Baby Syndroom nu precies. Waarom is het zo gevaarlijk. Hoe voorkom je het – dat is misschien wel het allerbelangrijkste – En wat zegt de wet ?

Wat is het Shaken Baby Syndroom?

Letterlijk betekent het Shaken Baby Syndroom: het ziektebeeld van een door elkaar geschudde baby.
Andere termen zijn: Abusive Head Trauma, Shaken impact syndroom of Inflicted traumatic brain injury. Ook wordt er gesproken over: traumatisch hersenletsel of SIS ( Shaken Infant Syndrome)
Allemaal termen die beschrijven dat een jong kind zo hard door elkaar is geschud dat het daar iets aan overhoudt. En dat iets is meestal niet gering.

Een shaken baby is kort maar zeer heftig door elkaar geschud en vaak daarna met een klap weer in zijn bedje gelegd. De armpjes zwaaien tijdens het schudden mee, waardoor botbreuken kunnen ontstaan. Omdat de  persoon die schudt, de baby vaak stevig vasthoudt, kunnen de ribben van het kindje breken.
Beschadigingen hoeven niet direct zichtbaar te zijn: ze kunnen in de hersenen optreden, maar ook overal op de overgang van hersenen naar ruggenmerg.

Hoe snel kan een baby een shaken infant syndroom oplopen?

Schrik niet: vijf tot twintig seconden schudden en het kindje kan er ernstig letsel aan overhouden.
Van die paar seconden schudden, kunnen baby’s blijvend hersenletsel oplopen, ze kunnen er zelfs aan overlijden. Ongeveer 80% van alle baby’s met dit syndroom, ervaart ernstige gevolgen.

Tot welke leeftijd kan een kind dit krijgen

De meeste slachtoffertjes zijn tussen de drie en de acht maanden. Maar het syndroom kan optreden tot een kind ongeveer twee jaar is. Voor je je zelf ongerust maakt: een spelletje als hop paardje hop en dergelijk kan geen Shaken Baby Syndroom veroorzaken. Je zult verderop zien, waarom niet.

Waarom is het Shaken Baby Syndroom zo gevaarlijk

Zoals je al hebt gelezen, het shaken babysyndroom is zo ontzettend gevaarlijk omdat het in heel korte tijd, een nooit meer te herstellen hersenletsel kan veroorzaken.
Gevolgen van het hardhandig schudden van een baby kunnen zijn:

  • doofheid
  • blindheid
  • epileptische aanvallen,
  • verstandelijke beperkingen
  • leer- en gedragsproblemen
  • taal- en spraakproblemen
  • ontwikkelingsachterstanden.

Waarom  gaat het zo snel fout.

Je kan je afvragen hoe is het mogelijk dat een baby binnen twintig seconden van een gezond kindje tot een ernstig gehandicapt kindje geschud wordt?
Dat heeft een aantal redenen:

  • Een baby is zoals je weet nog lang niet volgroeid, nog lang niet zo stevig als een kind van zeg vijf jaar.
  • Plat gezegd: een baby zit nog niet zo stevig in elkaar.
  • De hersens zijn nog kwetsbaar en onontwikkeld ( we zijn niet voor niks zo voorzichtig in de buurt van de fontanel)
  • In verhouding heeft een baby een groot en zwaar hoofd, wanneer dat hoofd geschud wordt, vliegt het met kracht op en neer, de nekspieren zijn nog niet genoeg ontwikkeld om dat op te kunnen vangen.(Niet voor niks, steunen we altijd het hoofdje)

Kan je een Shaken Baby Syndroom voorkomen?

 Het antwoord daarop is JA. En dat is hoopgevend. Over het algemeen wordt het Shaken Baby Syndroom voorkomen door het geven van voorlichting. Ouders ( en soms een oppas) schudden het kindje door elkaar uit wanhoop: omdat het bijvoorbeeld niet ophoudt met huilen. Ze hebben geen idee hoe gevaarlijk dit is.

Sinds een paar jaar krijgen ouders van pasgeboren baby’s voorlichting over het Shaken Baby Syndroom te zien, gemaakt door het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
Ervaringen uit Canada en de Verenigde Staten laten zien dat dit tot de helft van het aantal geschudde baby’s leidde.
Bovendien krijgen ouders met huilbaby’s tips hoe om te gaan met het huilen van de baby. Huilbaby’s zijn een grote risicogroep. Uit onmacht en frustratie, schudt een wanhopige ouder het kindje door elkaar, met alle afgrijselijke gevolgen van dien.

Wat zegt de wet?

Vergis je niet: Het Shaken Baby Syndroom is kindermishandeling.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *