Brandwonden behandelen

brandwonden behandelen

Brandwonden behandelen is een vak apart, als moeder moet je er wel iets van af weten zodat je in een noodgeval adequaat kan handelen. En vergis je niet: daarmee kan je enorm veel schade voorkomen. 

Brandwonden behandelen algemeen 

In het kort komt de eerste behandeling van brandwonden neer op drie zaken: koelen, koelen en koelen. 

In principe koel je een brandwond af, door er 10 tot 20 minuten lang lauw water overheen te spoelen. Pas op, kijk op je horloge: 10 minuten een wond spoelen duurt veel langer dan je denkt. 

Gebruik nooit koud water en al helemaal geen ijswater. Je denkt misschien: er is brand, hoe kouder hoe beter. Maar door de kou trekken bloedvaten samen, dat vertraagt de genezing en de pijn wordt er erger van. 

Als je geen stromend water bij de hand hebt, gebruik dan natte doeken, zet desnoods het slachtoffer in een sloot, zolang er maar gekoeld wordt! 

Werk zo hygiënisch mogelijk, brandwonden kunnen enorm makkelijk gaan ontsteken. Maar het aller, aller belangrijkste is en blijft koelen!

 Pas op met kleding 

Kleding in de wond 

Als er kleding vastgeplakt zit aan de brandwond, laat het dan zitten! Er is een grote kans dat je de wond nog verder opentrekt als je de kleding probeert weg te halen. Koel het gewoon mee af en laat een arts de rest doen. 

 
 Overige kleding en sieraden 

Deze haal je zo snel mogelijk weg. Haal bij baby’s ook de luier weg, die kunnen hete vloeistof vasthouden! 

Alarm signalen bij brandwonden behandelen 

Wanneer je een brandwond aan het behandelen bent en je je ziet een van de volgende zaken, zoek dan zo snel mogelijk hulp. 

  • een blaar in gezicht, op handen, voeten of geslachtsdelen 
  • een brandwond die groter is dan de helft van de hand van degene die zich heeft verbrand 
  • een verbrande plek die geelwit, bruin of zwart is en juist geen pijn doet 
  • een brandwond die groter is dan een muntstuk van twee euro 
  • er blaarvorming op treedt 

Verschillende soorten brandwonden:

Brandwonden zijn er in verschillende gradaties, dat heeft te maken met hoe ver de brand (het vuur of de vloeistof) de huid is binnen gedrongen.
In principe begin je altijd brandwonden te behandelen door te koelen. Daarna (of ondertussen) schakel je medische hulp in. Bij een eerstegraads verbranding is een arts niet altijd nodig.

Eerstegraads verbranding 

Dit is de minst ernstige verbranding, als kan die nog wel heel pijnlijk zijn. 
De huid is rood en pijnlijk. De bloedvaten verwijden zich, de plek wordt rood en doet pijn. De huid is niet stuk, wel gezwollen. Het kan echt behoorlijk zeer doen, maar geneest over het algemeen met koelen en een pijnstiller. 

Tweedegraads verbranding 

Bij een tweedegraads brandwond is de brand dieper in de huid gedrongen. De huid wordt hierdoor niet alleen rood, maar ook het diepere weefsel zoals de bloedvaten raken beschadigd. Daardoor ontstaan er ook blaren. Bij tweedegraads brandwonden is hygiëne de van het allergrootste belang! Gebruik steriele gaasjes! Over het algemeen is het beter om niet in een blaar te prikken zodat de wond gesloten blijft. 

Derdegraads verbranding 

Een derdegraads verbranding is de ernstigste en gevaarlijkste vorm van verbranden. Vreemd genoeg is hij vaak niet pijnlijk. Er is veel meer en ook diepere schade aan de huid ontstaan, waardoor ook de zenuwen verbrand zijn en er geen pijn voelbaar is. De wonden zijn vaak witgeel tot bruinzwart verkleurd. Bij een derdegraads verbranding roep je zo snel mogelijk deskundige hulp in 

Verbranding door contact met chemische stoffen. 

Wanneer een brandwond ontstaat door contact met een brandende stof, koel de wond dan door minstens 45 minuten te spoelen en waarschuw een arts. 

Lees ook eens: brandwond van Willemien

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *