Bloedneus: ongevaarlijk, maar niet leuk

bloedneus

Wat is een bloedneus?

Een bloedneus is natuurlijk niet een echte kinderziekte. Maar je kan er als moeder wel heel erg van schrikken
Spontane bloedneuzen komen vaak voor. Ze ontstaan door een bloeding in het neusslijmvlies. Je neusslijmvlies bestaat uit kleine, gevoelige bloedvaatjes waarin gemakkelijk scheurtjes ontstaan.

Hoe herken je een bloedneus

  • Er loopt bloed uit één of beide neusgaten.

  • Je kunt bloed proeven omdat de neus en keelholte met elkaar in verbinding staan.

Er zijn twee typen bloedneuzen, afhankelijk van waar de bloeding ontstaat:

1 Voor in de neus

Het overgrote deel van de bloedneuzen (ongeveer 90 procent) ontstaat voor in de neus op het neustussenschot. Hier zitten oppervlakkige bloedvaatjes die makkelijk beschadigd raken. Dit wordt een anterieure bloedneus genoemd. Deze is over het algemeen onschuldig en eenvoudig zelf te behandelen.

2 Achter in de neus

Veel minder vaak ontstaat er een bloedneus achter in de neus. Dit type bloedneus komt vooral bij ouderen voor. Wanneer de bloeding in het achterste gedeelte van de neus ontstaat, heet dat een posterieure bloedneus. Dit type bloedneus is gecompliceerd en moet meestal behandeld worden door een KNO-arts.

Let dus even op waar het bloed bij je kindje vandaan komt en vooral: let op of je kind vaker een bloedneus krijgt.
Zoals je gelezen hebt is een bloedneus maar heel, heel zelden gevaarlijk, maar je kind kan er wel enorm van schrikken. Het is ook helemaal geen prettige ervaring: dat bloed wat ineens je holtes binnenkomt

Hoe komt het?

Een bloedneus kan eigenlijk op een heelboel manieren ontstaan, sommige voor de hand liggend: een kraaltje in je neus stoppen, in je neus peuteren, anderen minder verklaarbaar: een woedeuitbarsting persen bij het poepen.

Het neusslijmvlies beschadigt door neuspeuteren, niezen, hard stoten, droge lucht, hard persen op de wc, bukken, een uitzinnige woedeaanval of een naar binnen gebracht kraaltje. De bloedvaatjes in de neus zijn extra kwetsbaar tijdens verkoudheid, koorts of allergie. En…het kan ook spontaan gebeuren

Wat moet je doen als je kind een bloedneus heeft?

• Ga rustig met het kind zitten. Gebeurt het onderweg? Een stoepje is ook prima!
• Laat het kind de neus goed snuiten om eventuele bloedstolsels te verwijderen
• Knijp de neus, net onder het neusbeen waar het zachte gedeelte begint, zeker 10 minuten dicht en hou het hoofd licht voorover gebogen. Door de mond ademen en eventueel bloed in de keel uitspugen. Blijf rustig op je kind in praten, want 10 minuten is heel lang en de sensatie van bloed in je keel is heel onprettig. Jij kan wel zegen dat het ongevaarlijk is, er is een grote kans dat je kind dat zo niet ervaart…
• Daarna 2 dagen de neus met rust laten: niet snuiten of peuteren. En dat laatste is niet eenvoudig, want die neus voelt naar aan en daar wil je kind aan peuteren…

Lees veder Ringworm is een schimmelinfectie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *