Zing jij slaapliedjes?
weetjes over slaapliedjes
Heb jij een of twee liedjes die je altijd voor je kind zingt, voor het slapen gaan?
Vast wel. Want weet je: slaapliedjes zingen is zo oud als de mensheid zelf.
Zelfs mensen die nog niet eens onder de douche durven zingen, zingen zachtjes voor een slaperige baby die ze in hun armen houden. Dat gaat helemaal vanzelf. De natuur heeft dat toch maar weer eens prachtig geregeld, vind ik altijd
Slaapliedjes worden over de hele wereld gezongen van Canada tot Vietnam. Niet overal zijn die liedjes even zacht en vrolijk en vriendelijk. Niet in alle liedjes twinkelen sterretjes en blaten lieve schaapjes.. de tekst van bekend Japans slaapliedje luidt vertaald: ‘Slaap, kindje, slaap. Anders gooi ik je in de rivier. Slaap, kindje, slaap. Anders graaf ik je graf.’
Lekker gezellig en toch slapen de kinderen er heerlijk bij in.
Er is een theorie dat slaapliedjes min of meer voortkomen uit sprookjes en volksliedjes en die waren vaak niet zachtzinnig. Het waren verhalen en liederen waarin mensen eigenlijk vertelden over hun angsten. Maar natuurlijk ook over hoe je die angsten kan overwinnen!.
Er is veel onderzoek gedaan naar het hoe en waarom en het nut van slaapliedjes. En zoals het bij goed onderzoek hoort, zijn daar vele verschillende verklaringen voor.
Zijn slaapliedjes een manier om taal te verwerven?
Het zijn meestal simpele zinnetjes die traag worden gezongen. Je zou dus kunnen zeggen: een kindje kan ze makkelijk onthouden.
Een andere theorie zegt dat het kinderen juist een “emotionele” taal leert. Ritme en melodie zijn net zo belangrijk als de woorden en de ouder die voor het kindje zing, heeft het vaak in de armen en kijkt het aan onder het zingen.
Zo zou je kunnen zeggen, leren we ons kind heel jong om te communiceren.
En geven we het een gevoel van veiligheid.
Lees ook eens : sprookjes: niet zo zoetsappig als je denkt
Bron : het parool
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!