Help mijn kind slaapt op haar buik…
Over buikslapen en rebreathing, wat is gevaarlijk en waar moet je op letten
Door de preventie rondom wiegendood, is het aantal gevallen van wiegendood heel erg verminderd. Let op van 212 gevallen per jaar in in 1984 tot 10 (ja je leest het goed) in 2013
Dat is een enorme vooruitgang en dat isnatuurlijk fantastisch ! Deze enorme verbetering kwam tot stand omdat er enorm veel voorlichting is gegeven aan jonge ouders, hoe je wiegendood kan voorkomen.
Het meest bekende advies is: niet op de buik laten slapen!!.
Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar tot die tijd werd buikslapen juist aanbevolen.
buikslapen en rebreathing
De reden dat buikslapen in die tijd gepropageerd werd was omdat men dacht dat kinderen een plat hoofdje van de rug ligging zoude krijgen. Bovendien het zou ook niet goed voor de motorische ontwikkeling van kinderen zijn. Juist doordat ze op hun buikje lagen zouden ze gestimuleerd worden hun hoofdje op te tillen.
fabeltjes en werkelijkheid over het buikslapen
Dat laatste was een fabeltje…Maar dat van dat platte hoofdje was niet helemaal onzin, vandaar dat tegenwoordig wordt aangeraden, je kindje als je haar in het oog kan houden, veel op de buik te leggen. Dat heeft, zal je straks zien, nog een voordeel…
Secundaire buikligging
Na een paar maanden kan je kind zichzelf omdraaien en daarmee kiezen op ze op haar buik of rug wil slapen. Dat wordt secundaire buikligging genoemd. Primair is wanneer jij als moeder de baby op haar buik in het ledikant legt. Het wordt dan onbegonnen werk de slaaphouding te corrigeren ( tenzij je om de 5 minuten wil gaan kijken en tegen je kind duwen..)
Wees gerust: het nekje van je baby is sterk genoeg om te zorgen dat ze haar hoofdje kan draaien als haar gezicht in de matras ligt. Dat is namelijk helemaal niet prettig.
Als je je kindje als ze niet slaapt veel op haar buikje neerlegt, worden de spieren in de de nek natuurlijk ook getraind…
Dit stelt je misschien gerust. En wie weet is het ook prettig om te weten, dat na 4 maanden de kans op wiegendood heel sterk afneemt. Pas op! Heel sterk afneemt betekent niet: kan niet meer gebeuren.
Rebreathing
Buikslapen heeft wel het risico van rebreathing in zich. Rebreathing betekent letterlijk: her-inademen. Het gebeurt wanneer je baby met haar hoofdje onder een deken, kussen, knuffel komt. De hoeveelheid verse lucht onder een deken ect, is beperkt. Wat er dan gebeurt is dat je kindje steeds dezelfde lucht inademt. Lucht die dus al gebruikt is, en daardoor minder zuurstof heeft. Na een tijdje kan je kindje dan een zuurstofgebrek krijgen. En over de gevolgen daarvan hoef ik niet uit te wijden…
Tot welke leeftijd loopt je kind risico?
Bij zuurstoftekort krijg je lichaam de prikkel daar iets aan te doen. Je wordt eerst onrustig en daarna pas suf/kalm. Als je spieren niet sterk genoeg zijn om tijdens de woelfase de situatie op te lossen (doordat je nog baby bent, of keidronken) dan krijg je rebreathing. De specifieke leeftijd zal dus afhangen van wanneer je kindje zelfstandig in buikligging zijn hoofdje kan optillen en kan draaien van buik naar rug
Veiligheidsmaatregelen
En nu begrijp je waarom je de volgende veiligheidsmaatregelen moet nemen:
- Nooit een dekbedje op een babybed
- Bedje strak opmaken.
- Bedje laag opmaken.
- Geen kussens in het bedje
- Geen knuffels in het bedje
- Elke dag minstens een kwartier de kamer luchten
- Luchtdoorlatende zijwanden van wiegje of bedje
- Geen zeiltje onder het laken. ( zeker niet daar waar het hoofdje ligt )
Dit vind ik nu een beter onderbouwd uitleg over de gevaren en voordelen van baby’s die op hun buik liggen.
De meeste sites verbieden het gewoon en leggen niet uit wat de oorzaken zijn.
De tips zijn logisch en geven inzicht in waar je op moet letten.
Hartelijk bedankt voor het artikel.
en hartelijk dank voor dit mooie compliment
Hmmm, doet me een beetje aan de mondkap denken. Daarom lijkt me dat ook zeer ongezond, sommige mensen lopen daar uren mee, in bepaalde landen zelfs buiten. Je zal best nog wat verse zuurstof binnen krijgen, maar zeker minder dan zonder zo’n ding. Heb er vanaf het begin een sterke aversie tegen gehad. Heb astma, dus gelukkig al snel een ontheffing..
Mondkapjes sluiten natuurlijk ook enigszins de zuurstoftoevoer af. maar het verschil tussen een op haar buik slapende baby en een groot mens met een mondkapje is dat een groot mens er zelf voor kan zorgen dat hij af en toe een flinke hap verse zuurstof krijgt. En dat kan de baby niet.