Moet de muts??

De crèche deel 2

Moet de muts?

Pasgeboren baby’s zie ik vaak een muts dragen, een gebruik dat mij enorm verbaasd. In mijn tijd pakten we de bolletjes beslist niet zo drastisch in en zeker niet binnenshuis, direct na de geboorte.

Ik heb me vaak afgevraagd wat het nut daar nu van was. In een artikel van BabyBelly, ontdek ik niet de reden achter het dragen van een muts. Wel de reden waarom je je kind niet direct op muts op hoeft te zetten. Dat vond ik ook boeiend. Want als je het me vraagt, zou ik je niet kunnen vertellen waarom wij  destijds onze baby’s geen muts gaven na de bevalling

Waarom niet je geen muts hoeft op te zetten

Wanneer je een baby direct na de geboorte een mutsje opzet, dan ruik je je baby niet meer! En geur doet bijzondere dingen met een moeder. Vanaf het moment dat een baby geboren wordt, herkent hij of zij de geur van de moeder. En omgekeerd. Door diep de geur van je zojuist geboren kind in te ademen, prent je als moeder die geur in je geheugen.

De natuur zit prachtig in elkaar. Wat is natuurlijker voor een moeder dan haar pasgeboren baby in haar armen te houden. En de geur van haar kindje in te ademen? Niets. En op het moment dat ze dat doet, geeft haar lichaam een seintje aan de placenta: tijd om los te laten en naar buiten te komen….

Maar zet je nu direct na de bevalling je kind een muts op, dan adem je niet de  oxytocin, zo heet die geur in, maar wasmiddel….Tja, daar reageert je placenta echt niet op. ( en neem het de placenta eens kwalijk..)

“Ja maar…”, zullen de voorstanders van de muts roepen: zonder dat mustje krijgt de baby het koud en dat is gevaarlijk. Troost je: opnieuw doet de natuur haar werk. ( Vergeet niet dat er al baby’s werden geboren lang voor er mutsjes waren). Jouw lichaamswarmte houdt je baby heerlijk warm. Verbaas en verheug je over de wonderbaarlijke werking van moedertje natuur. Als je baby te warm is, zal jouw lichaamstemperatuur dalen. En als je kindje te koud, is zal jij warmer worden.

Het antwoord op de vraag: moet de baby een muts ? luidt dus als volgt:

Het eerste uur na een gewone bevalling binnenshuis zeer zeker niet!

lees ook: veiligheid in huis!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *