Baby en slapen
Alles over het baby bed : wat voor een bedje hoe op te maken en nog veel meer
De baby kan het beste op zijn rug slapen. Als u hem toch op zijn zij legt, stop hem dan voorzichtig maar stevig in zodat hij niet om kan rollen. Leg de baby niet altijd op dezelfde zij, maar wissel beide kanten af. Dit in verband met het eventueel scheef groeien van het hoofdje.
Tegenwoordig wordt geadviseerd om baby’s niet meer op hun buik te laten slapen, omdat dit een verhoogde kans op wiegendood geeft.
Matras
Een matras moet gemaakt zijn van polyether met een katoenen tijk. Het matras moet ca. 8 cm dik zijn en er mag tussen matras en bedje maximaal 2 cm speling zijn.
Opmaken van het baby bed
Maak het bedje zo op dat de pasgeborene met zijn voetjes vrij dicht bij het voeteneinde ligt en het beddengoed reikt tot zijn schouder (kort opmaken). Op deze manier kan de baby nooit helemaal onder de dekentjes terecht komen.
Volgorde opmaken bedje:
- molton om het matrasje
- onderlaken
- (evt. waterdichte molton)
- hoofdluier
- bovenlaken
- deken
Slaapzakjes
Slaapzakjes zijn een veilig alternatief voor het dekentje. Let erop dat de slaapzak van natuurlijk materiaal is. Met goed passende armsgaten waarin de baby, ook al woelt hij zich bloot, lekker warm blijft. Bij koud weer kan er een extra dekentje bij gebruikt worden.
Kruiken in het baby bed
Baby’s worden vaak bijgewarmd met een kruik. Er zijn speciale, officieel goedgekeurde, metalen kruiken voor baby’s te koop. Deze zijn rond en hebben een draaidop met rubberen ring die goed afsluit.
Let bij het gebruik van een kruik op de volgende punten:
- controleer de heetwaterkruik en het rubberplaatje kritisch elke keer voordat je hem gebruikt. Het plaatje mag niet hard zijn en geen scheurtjes vertonen. Merk je dat het rubbertje minder goed is, vervang dit dan direct;
- gebruik om elke kruik een kruikenzak gemaakt van natuurlijk materiaal, bijvoorbeeld: wol, katoen, molton, flanel of badstof (niet gehaakt of gebreid).
Vul de kruik als volgt:
- plaats de kruik in de gootsteen en vul hem, helemaal overlopend, met kokend water en wacht even tot alle luchtbelletjes zijn verdwenen (kokend water zorgt ervoor dat de dop vacuum trekt, waardoor er minder kans is op lekken);
- pak de kruik vast met een doek en draai de dop erop;
- controleer op lekkage door de kruik na het afdrogen over een droog aanrecht te rollen en heen en weer te schudden met de sluiting naar beneden;
- stop de kruik met de dop naar beneden in de kruikenzak en knoop hem stevig dicht.
Gebruik van de kruik:
- leg de kruik op een handbreedte (15 cm.) afstand van de pasgeborene tussen de dekentjes (niet op het lakentje). Trek een plooi in de onderste deken waardoor de kruik niet naar de baby toe kan rollen;
- leg de dop van de kruik altijd van de baby af.
Voor meer tips kunt u naar gaan: Veiligheid in de babykamer
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!