Baby in bad doen
Baby in bad doen, hoe doe je dat goed?
Je kunt de baby op ieder moment van de dag in badderen. Doe de baby alleen niet in bad als hij net gevoed is.
Het badderen lijkt een handeling waarbij van alles mis kan gaan, maar je zult zien dat je het vrij snel onder de knie krijgt.
Zet alles van tevoren klaar: het badje op een standaard (op een tafel of strijkplank kan ook), washandje (het liefst een van luierstof), handdoek (in het begin twee katoenen luiers (hydrofiel luiers); die zijn zachter voor het tere babyhuidje), aankleedkussen, schone luier, luierdoekje, kleertjes en eventueel een badthermometer. Als je baby een paar weken oud is, kan je ook een badcape gebruiken, dat is wat makkelijker dan een luier…
Het baby bad
Zorg dat het niet tocht in de kamer en dat het er lekker warm is. Als je de baby wilt temperaturen, kun je dit het beste doen voordat je de baby gaat wassen. Laat de luier in dat geval nog even onder hem liggen; veel baby’s poepen als reactie op de thermometer.
Vul het badje voor de helft met water van ongeveer 38 graden. Dit kun je controleren met je elleboog of met een badthermometer. Voeg eventueel een paar druppeltjes (medicinale) badolie aan het water toe.
Kleed de baby uit en veeg zonodig de billetjes schoon. Schuif je hand onder het nekje van de baby en pak zijn schoudertjes zo vast dat zijn hoofdje op de binnenkant van je pols en onderarm rust. Schuif je andere hand onder de billetjes en klem je duim losjes om het dijbeentje. Op die manier kan hij niet uit je handen glijden. Til de baby op en laat hem voorzichtig in het water zakken en beweeg hem zachtjes heen en weer.
Je kunt nu de hand bij het dijbeentje loslaten en de baby met die hand wassen. Was het gezichtje met de washand. Zorg dat het lijfje onder water blijft in verband met afkoelen.
Pak de baby weer onder de billetjes en bij het dijbeentje en til hem uit het water. Wikkel de baby meteen in een handdoek en dep eerst het hoofdje droog. Daar verliest hij de meeste warmte. Droog daarna het ruggetje. Pak een tweede luier om de rest af te drogen en besteed extra aandacht aan de oksels, de liezen en de huidplooien zoals de binnenkant van de ellebogen en de knieen en het halsje onder de kin. Vochtige plekken kunnen huidirritatie veroorzaken.
Babyzeep en babyolie
Zeep kan huidirritaties veroorzaken bij baby’s. De huis is nog heel kwetsbaar. Wil je de baby toch met zeep wassen, gebruik dan in ieder geval speciale babyzeep. Laat de zeep achterwege als de huid er droog of vlekkerig uitziet.
Voor baby’s met een droge huid kun je het beste badolie gebruiken. Let er op dat deze olie op waterbasis is. Soms krijgt een baby wat water binnen. Gewone badolie kan problemen veroorzaken in de longen van een pasgeborene.
Laatste tip:
Zeker in de winter vindt de baby het heerlijk voorverwarmde kleertjes aan te krijgen. Vouw de schone kleertjes van tevoren om een hete kruik. (Leg ze niet op de verwarming, dit is namelijk een broeiplek voor bacteriën). Controleer wel even of ze niet te heet zijn. Vooral drukknoopjes kunnen snel veel te heet worden.
lees ook eens: dit moet je weten voor je je baby in bad doet
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!