Aan de tiet in de prehistorie.

tiet prehistorie

Hou je van geschiedenis, lees dan aan de tiet in de prehistorie

Je kan zomaar bedenken dat Neanderthalers hun kroost aan de borst hadden. Olvarite, Nutrilon en opvolgmelk: het was nog niet uitgevonden. Er was niks anders dan borstvoeding, maar hoeveel en hoe lang hoe lang kregen baby’s in de oertijd borstvoeding?

Australische en Amerikaanse onderzoekers hebben hier een studie van gemaakt en kwamen tot de conclusie dat in de prehistorie de kinderen borst voeding kregen en waarschijnlijk kregen ze dat gedurende ongeveer 7 maanden.

tiet prehistorie

 Waarom zou je willen weten hoelang in de prehistorie al borstvoeding gegeven werd

Borstvoeding is een onderwerp, dat de gemoederen hoog doet oplaaien. De voor een tegenstandsters zijn erg overtuigd van hun mening. Een tijdlang was flessenvoeding een geaccepteerde manier om je kind te voeden, vooral als je weer ging werken. Kolven: zo´n gedoe…. Maar nu steeds duidelijker wordt dat borstvoeding veel gezondheidsvoordelen biedt en dat flessenvoeding ook niet altijd betrouwbaar is, kiezen veel moeders toch weer voor borstvoeding.

En natuurlijk is het gewoon ook leuk om te weten. Persoonlijk denken wij dat veel onderzoek wordt uitgevoerd omdat die bepaalde wetenschapper dat nu gewoon een boeiend onderwerp vindt…..

De vraag is: Hoe lang moet je borstvoeding geven

De Wereld Gezondheid Organisatie raadt minimaal 6 maanden aan. of om precies te zijn:

  • Voor baby’s tot 6 maanden alleen maar borstvoeding (en geen enkele bijvoeding)
  • Vanaf 6 maanden stap-voor-stap bijvoeding uitbreiden tot volwaardig en gevarieerde voeding. Daarnaast borstvoeding blijven geven tot het kind (minimaal) 2 jaar oud is

Sommige moeders halen dat met gemak, anderen zogen veel korter. In niet westerse landen houden moeders hun kinderen soms wel tot 2 of 3 jaar aan de borst. Wat werkt nu het beste, is natuurlijk de vraag.

Als je weet hoe lang mensachtigen hun kinderen borstvoeding gaven, kun je iets zeggen over een natuurlijke situatie.
Zeiden de onderzoekers. Hier hebben wij ook zo onze vraagtekens bij: zijn we dan niet een ietsetpietsie geëvolueerd tijdens die duizenden jaren ???

Maar goed, het blijft een leuk onderzoek, dus een niet al te geloofwaardige reden mag best.

Hoe onderzoek je aan de tiet in de prehistorie?

Onze dappere onderzoekers keken naar: een tand
Tanden groeien laagje voor laagje. Je kunt die laagjes-opbouw bijvoorbeeld gebruiken om iemands leeftijd te bepalen. Maar tijdens de groei komen er in die laagjes ook allerlei stoffen terecht die iets zeggen over wat die persoon rond de tijd dat het tandlaagje werd aangelegd at. Barium is een element dat meer voorkomt in moedermelk dan in gewone voeding. Dus, dachten Christine Austin en haar collega’s, misschien kunnen we met behulp van die laagjes en hun bariumgehalte reconstrueren hoe lang baby’s in de prehistorie moedermelk kregen.

tiet prehistorie

Verder onderzoek dan een tand…

De onderzoekers lieten niks aan het toeval over: eerst onderzochten ze tanden van mensen en apenkinderen waarvan ze precies wisten hoe lang die borstvoeding hadden gehad. En inderdaad de laagjes in de tanden kwamen overeen met de borst-voedings-periode
Toen alle gegevens verzameld waren heeft men een (zegge 1) fossiele kies van een Neanderthal-kind onderzocht. Dat was niet uit luiheid, maar er zijn gewoon niet meer van dit soort kiezen voorhanden…. Men kon vaststellen dat het kind tot 7 maanden borstvoeding had gekregen. En daarna nog eens 7 maanden een combinatie van borst en vast voedsel.

Natuurlijk heb je niks aan een analyse uit een enkele tand. Sterker nog: dat is helemaal niet wetenschappelijk verantwoord. Maar er is nu een methode ontwikkeld waarmee je kan vaststellen hoe lang een kind borstvoeding heeft gekregen. En daar kan je dus verder onderzoek mee doen.

En eerlijk gezegd: wij vind zulke dingen gewoon grappig om te weten.
Eigenlijk gaat het grootste deel van het onderzoek artikel in Nature over deze methode. De uiteindelijke test, kijken tot wanneer een baby uit de prehistorie borstvoeding kreeg, is uitgevoerd met maar één fossiele kies van een Neanderthal-kind. De tand is afkomstig uit een schedel van een kind dat rond zijn achtste overleed. De uitkomst: deze Neanderthaler kreeg als baby de eerste zeven maanden volledig borstvoeding, en daarna een combinatie van borstvoeding en vast voedsel, tot hij 14 maanden oud was. Toen was het afgelopen met de moedermelk.

De analyse van zo’n enkele tand zegt natuurlijk nog heel weinig over wat nou echt de gewoontes van Neanderthalers waren. Misschien gaven zij gemiddeld hun kinderen veel langer of korter de borst. Maar de nu beschreven methode opent wel de weg voor meer onderzoek.

tiet prehistorie

Nieuwe ontdekkingen over aan de tiet in de prehistorie

Dit schreven we in 2013. Maar de wetenschap staat natuurlijk niet stil. Zojuist (1 november 2018) is er een artikel verschenen waarin een internationaal team van wetenschappers verder onderzoek heeft gedaan. Het team was samengesteld uit wetenschappers uit Amerika, Europa en Australië. Ze hadden de beschikking over verschillende kindertanden . Twee van Neanthaler kinderen ( 250.000 jaar geleden ) en een modern mens ( maar 5000 jaar geleden) Allemaal woonden ze in Zuid-oost Frankrijk.

Dit onderzoek komt tot andere resultaten dan het eerder genoemde, namelijk: de Neanderthalers voedden hun kind wel 2,5 jaar. Nu hoeft het een het ander niet uit te sluiten natuurlijk, wie weet had die andere moeder gewoon geen melk meer.
Maar deze uitkomst is wel opmerkelijk: moderne mensen in pre-industriële voedden tijden hun kinderen doorgaans gedurende 2,5 jaar. En doen daarmee keurig wat de WHO voorschrijft…

Uit het onderzoek blijkt ook dat ook prehistorische moeders de borstvoeding afbouwden, net zoals de moeders van nu

Uit dit onderzoek kwam nog een ander opmerkelijk feit: de kinderen waren in de winter vaker ziek dan in de zomer. some things never change…

Bron : Griffith university

Bron wetenschap 24
lees ook: schema borstvoeding

15 antwoorden
  1. The lemon kitchen zegt:

    Hoe zit dat eigenlijk wat ze zeggen over als je lang borstvoeding geeft dat je je borsten een beetje kwijt raakt. Zo had mijn zus bijvoorbeeld cup F en nu nog een grote B, vraag me soms af wat ik dan ga doen.. Hoe denk jij daar over?

    Beantwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      Het is moeilijk te voorspellen wat er met je borsten gebeurt na het voeden. Bij mij werden ze ook wat kleiner, terwijl ik maar heel kort borstvoeding kon geven. maar na de overgang groeiden ze twee maten..

      Beantwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      Dank je, ik heb een lichte gescheidenis tik. ik vind het altijd enorm boeiend om te weten hoe mensen vroeger leefden. Zo leuk als ik merk dat een ander dat ook leuk vindt.

      Beantwoorden
  2. Lydia zegt:

    Interessante materie. Leuk dat je je geschiedenis tic 😊 verwerkt in je blog.
    Je reactie op mijn blog heb ik per ongeluk verwijderd, te snel op verkeerde knopje maar eens wbt de zzp’r. Ook wel zelfstandige zonder pensioen 🤷‍♀️

    Beantwoorden
  3. Ciska zegt:

    Feit blijft dat borstvoeding geven maar voor 1 op de 5 vrouwen weggelegd is. Dat zal in die tijd ws niet anders geweest zij .Waarschijnlijk speelden andere moeders daarbij een rol in die tijd. Dat vind ik vanuit mijn beroepsexpertise (omgansgkunde) dan weer een interessant onderwerp dat het onderzoeken waard is. Een daad uit liefde voor anderen. Leuk artikel!

    Beantwoorden
  4. Qlady zegt:

    Dank je wel voor dit onwijs interessante artikel. Ook ik ben een geschiedenisfanaat en bijzonder nieuwsgierig hoe mensen vroeger leefden. Opmerkelijk hoe wetenschappers dit aan de hand van een tand kunnen achterhalen. Ben wel eens benieuwd naar het voedsel van een baby ouder dan 7 maanden in die tijd. Enig idee?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *