Beschuit met muisjes…waarom en hoezo.
Beschuit met muisjes en kandeel: tradities bij de geboorte.
We weten niet beter: maar bij een geboorte krijg je beschuit met muisjes, de kraamvrouw, de vader, de kinderen en alle kraamvisite, pappa neemt gezellig een rol mee naar z’n werk, en de kinderen trakteren ze op school.
Beschuiten met muizen alom dus , maar waar komt die traditie vandaan ?
De traditie van beschuit met muizen.
De traditie om te trakteren als er een kindje is geboren bestaat al sinds de middeleeuwen. Toen was het vast een gebruik van de rijken, stel ik me zo voor: die arme lijfeigene had echt geen geld om te trakteren en zeker geen tijd. Even na de bevalling stond de vrouw al weer op het land….
Beschuit met muisjes in een typische Nederlandse traditie. In België (en Noord-Brabant) wordt de visite bijvoorbeeld getrakteerd op suikerbonen.
Dat een geboorte gevierd werd was logisch. Men was blij en dankbaar moeder en kind gezond waren, want dat was toen nog lang niet vanzelfsprekend. En een ridder of koning wilde de nieuwe troonopvolger natuurlijk ook aan de heel wereld laten zien !
Beschuit was vroeger echt een lekkernij voor feestelijke gelegenheden voor rijken. Een besuikerde beschuit was dan ook een echte viering van een geboorte. Gewone mensen aten witbrood met suiker.
Maar hoe nu die muisjes op die beschuit precies ontstaan zijn……, niemand die het kan vertellen. Wel weten we dat in vroeger tijden kraamvrouwen werd aangeraden anijszaad te eten, het zou goed zijn voor de melkproductie en de baarmoeder, bovendien zou het de boze geesten bezweren. En dat laatste kon toch ook geen kwaad.
Rond de 17 de eeuw werd direct na de bevalling kraamanijs, ook bekend als anisette, aan de kraamvrouw geschonken.
Over de naam ‘muisjes’ bestaat verdeeldheid. Volgens sommigen hebben muisjes de naam vanwege het kleine staartje wat ontstaat als de anijszaadjes in suiker worden gedoopt. Volgens anderen heeft het te maken met echte muisjes: die planten zich namelijk heel snel voort…..
lees ook: beschuit met muizen?? alternatieven
Kandeel.
Beschuit met muisjes eten we nog steeds, maar wie heeft er van kandeel gehoord ?
Kandeel wordt vanaf de 17e eeuw bij een kraamfeest geschonken. In vroeger tijden werd kandeel zelfgemaakt. Het romige, gele drankje heeft een alcoholpercentage van 17%.
Kandeel lijkt een beetje op advocaat, vanwege de brandewijn en de eieren. Het woord “kandeel” is afgeleid van het woord caldellum, wat warm drankje betekent.
Volgens de traditie moet de vader de kandeel roeren met een pijpje kaneel, in aanwezigheid van de kraamvisite. De kraamheer draagt daarbij een zijden mutsje met linten van de kraamvrouw. Het ritueel zou de boze geesten bij moeder en kind moeten verdrijven. Andere bronnen geven aan dat de kraamheer behalve het mutsje ook een gebloemde kamerjas moet dragen en dat hij de kandeel roert met een stok ( laten we hopen een schone ) aan die stok hangen linten. Lange linten als er een jongen is geboren, korte linten bij een meisje.
Bij de geboorte van prinses Beatrix werd op het Loo kandeel geserveerd, daarna is er van kandeel bij het huis van Oranje nooit meer iets vernomen
Het recept volgens Sylvia Witteman ( volkskrant 22 mei 2001)
Ingrediënten
een halve, goed gewassen citroen
3 kruidnagels 1 pijpje kaneel
8 eierdooiers
100 gram suiker
1 fles eenvoudige witte wijn (bijv. Rijnwijn, Liebfraumilch)
Bereiding.
Doe een deciliter water in een steelpannetje. Snijd van een halve citroen dun de schil af, doe die bij het water, met 3 kruidnagels en een pijpje kaneel. Laat het water een half uurtje zacht trekken en zeef het daarna. Klop 8 eieren los met 100 gram suiker en klop er het gezeefde kruidenvocht doorheen. Warm in een pannetje de wijn op tot lauw-warm. (Gebruik een geëmailleerd pannetje of een pannetje van roestvrij staal, want andere metalen – zoals aluminium – kunnen oxideren). Giet het eimengsel er roerend bij en zet het pannetje in een grotere pan met heet maar net niet kokend water. Bij te grote hitte gaat de kandeel schiften. Blijf roeren tot de wijn licht gebonden is en aan de lepel blijft hangen.
Serveertips
Kandeel serveer je in een glas of beker met een lepeltje, net als advocaat. Serveer het samen met een lange vinger of een kaneelbeschuitje. Kandeel is ook lekker over een bolletje vanille-ijs of met verse aardbeitjes of frambozen.
Kandeel wordt traditioneel lauw geserveerd, maar koud kan ook (in de koelkast bewaren).
met dank aan wikipedia
En als dat je teveel werk is, maar je wil toch graag iets grappig ouderwets doen op je kraamborrel: het spul is ook in flessen te koop .
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!