Je baby in maand 9 ( week 33 t/m 36 ) Baby en Kind special

de ontwikkeling van je baby in maand 9

De ontwikkeling van je baby in maand 9 week 33 t/m 36  Sommige baby’s krijgen in deze periode  last van scheidingsangst, dat kan moeilijk voor jou als moeder zijn. Gelukkig herken je het  temperament van je kind steeds beter. En kijk!, je kind begint te delen.

Scheidingsangst

Door de scheidingsangst, waar je baby last van kan hebben, is het soms moeilijk je kind lang alleen te laten. Maar het kan ook moeilijk worden met hem op reis te gaan. Hij is nu gewend aan zijn omgeving en de gezichten die daarbij horen, en hij houdt van voorspelbaarheid. Op pad gaan verstoort zijn gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid, vooral als hij nieuwe plekken of nieuwe mensen ontmoet.

Natuurlijk is hij nog veel te klein om zoiets ingewikkelds als reizen te begrijpen, maar hij heeft heel goed door dat hij in een onbekende plaats is. Dus wees voorbereid op een humeurige, boze baby en zorg voor veel afleiding: prentenboekjes, rammelaars, handpoppen, stapelblokjes en vergeet NOOIT zijn vaste knuffel. En zorg er voor dat hij ook ergens een rustig plekje heeft, zo dat hij tot rust kan komen van al dat vreemde en dat nieuwe.

Het ergste is bijna over!

Met negen maanden (en die daarop volgen) is de scheidingsangst op zijn hoogtepunt. Het is heel normaal op deze leeftijd dat je baby een enorme aanhankelijkheid naar zijn ouders laat zien. Maar dat kan moeilijk te accepteren zijn voor liefhebbende grootouders en andere mensen die voor je baby zorgen. Je kunt je baby helpen aan anderen te wennen door aan mensen te vragen rustig bij hem te gaan zitten en te wachten tot je baby zelf het initiatief neemt.

de ontwikkeling van je baby in maand 9

de ontwikkeling van je baby in maand 9

De ontwikkeling van je baby in maand 9: week 34

Met 33 weken is je baby in staat om zich dingen te herinneren, bijvoorbeeld waar een speeltje ligt. Ook kan hij iets nadoen wat hij zo lang als een week geleden heeft gezien. Dat betekent dat zijn korte−termijn geheugen zich ontwikkelt. Het korte−termijn geheugen gebruiken we voor al die dingen die net zijn gebeurd. Het lange-termijn geheugen, dat betekent het vermogen ervaringen en verhalen voor langere tijd in ons geheugen vast te leggen, ontstaat pas als kinderen tussen de 2 en 3 jaar oud zijn. Eigenlijk als de spraak zich goed ontwikkelt, heeft.

Je baby kan nu vormen in een doos stoppen en er weer uithalen. Geef hem nu bijvoorbeeld een plastic emmertje met blokjes (pas op, niet te kleine blokjes, baby’s steken alles in hun mond!).

Ze vinden nu ook beesten met bewegende onderdelen heel erg leuk, of grote plastic auto’s die ze over de grond kunnen bewegen. Als je een speeltje weghaalt, bij je nu steeds actiever wordende baby, heb je een grote kans dat hij gaat protesteren. Hij begint te leren hoe hij kan duidelijk maken wat hij wil en nodig heeft.

Goede raad? Geef een ander speeltje voor je een speeltje afpakt. Zo ongeveer de helft van alle baby’s houdt van “over en weer geven”. Wees zijn maat, rol een bal naar hem en kijk of hij hem terug rolt, geef hem een stapelblokje en kijk of hij ermee gaat stapelen of het aan jou teruggeeft. Je kind gaat nu ook zijn eten met je delen. Neem het dankbaar aan.

de ontwikkeling van je baby in maand 9

de ontwikkeling van je baby in maand 9

De ontwikkeling van je baby in maand 9: week 35

De stroom van woorden die je baby van af de dag dat hij geboren werd heeft gehoord, begint z’n magische werk te doen, hoewel zijn vermogen om woorden te begrijpen nog vele malen groter is dan z’n vermogen woorden te gebruiken. Z’n geluidjes veranderen langzaam in iets wat op woorden lijkt. Je baby denkt in ieder geval dat hij nu echt iets zegt. Dus praat terug (wel zo beleefd, is het niet?). Je baby maakt nog steeds meer op uit de toon van je stem dan uit je woorden. Maar hij kan inmiddels begrijpen dat je bijvoorbeeld blij bent. Hoe meer je praat, dan wel direct tegen je baby dan wel gewoon hardop terwijl je bezig bent, hoe meer je hem leert communiceren.

Begrip

Je baby kan nog niet praten of echt begrijpen wat je tegen hem zegt, maar hij is een razendsnelle leerling. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s al in de baarmoeder luisteren naar de stemmen van hun ouders. Als hij eenmaal is geboren “zoomt” hij in op woorden en zinnen en probeert te ontrafelen wat je zegt. Datzelfde observatievermogen gebruikt hij ook om andere zaken te ontdekken: liefde, vertrouwen, tijd, oorzaak en gevolg. Al die gecompliceerde begrippen die deel van onze wereld uitmaken.

Hoe ontwikkelt begrip zich?

Je baby is dus al bezig met wat anderen zeggen en doen voor hij zelfs maar geboren is. En natuurlijk weet hij nog niet wat woorden betekenen, maar hij pikt emoties blijdschap, bezorgdheid, woede, angst, heel gemakkelijk op. Tegen de tijd dat hij 4 maanden oud is, herkent hij zijn eigen naam. Tussen 8 en 12 maanden begint hij simpele dingen als: ‘Nee’ te begrijpen. Tegen de tijd dat hij 24 maanden is is hij al in staat in korte zinnetjes met je te praten en als hij 3 jaar oud is heeft hij al een woordenschat van ruim 700 woorden.

de ontwikkeling van je baby in maand 9

de ontwikkeling van je baby in maand 9

de ontwikkeling van je baby in maand 9: week 36

De persoonlijkheid van je kindje begint nu langzamerhand steeds duidelijker te worden. Hij kan heel sociaal zijn, iedereen verblijden met grote glimlachen, of hij kan een beetje verlegen zijn, z’n gezicht verstoppen als goedwillende vreemden naar hem lachen.

Je baby kan zich dapper in een nieuwe omgeving handhaven, of er de voorkeur aan geven de hele zaak eerst, maar eens even op z’n gemak te bekijken. Hij kan ook een humeurtje hebben, of op dramatische wijze van stemming veranderen. Hij kan je aandacht trekken, maar je ook gewoon weg wuiven, wanneer hij ziet dat je richting de deur gaat. Hoe dan ook, hij ontwikkelt z’n eigen temperament. Een temperament waar je zomaar ineens voor kan komen te staan, als je hem in de wandelwagen wil zetten.

Sociaal leven

Hoe leert je baby een band te krijgen met anderen dan zijn ouders? Wanneer begint hij vriendschap te sluiten? Het begint allemaal bij jullie: zijn ouders. Jullie zijn z’n eerste vriendjes, zijn favoriete mensen. Hij wordt blij als hij jullie stemmen hoort, jullie gezichten ziet, en door jullie wordt aangeraakt. Met jullie hulp raakt hij ook vertrouwd met anderen en gaat hij ook van hun gezelschap genieten. Daar begint de ontwikkeling van het sociale leven van je baby.

Vanaf het moment dat je kind geboren is, zal hij reageren op anderen. Zijn vermogen om contact te leggen is natuurlijk in het eerste jaar nog beperkt, hij richt zich het meest op ontdekken wat hij allemaal zelf kan. Pas als hij ongeveer twee jaar oud is, gaat een kind het leuk vinden om samen te spelen. Maar ook dat is een kunst die hij gaandeweg moet ontwikkelen….

Lees verder in: baby maand 10

Lees ook eens parents.com

Wil je alles weten over de ontwikkeling van je baby van week tot week?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *