Je baby in maand 8 (week 29 t/m 32) Baby en Kind special
De ontwikkeling van je baby in maand 8: week 29 tot 32. Leren met vallen en opstaan, zo gaat het nu eenmaal…, je kind wil ondertussen alles onderzoeken, dat vraagt wel aandacht. Bekijk je kamer eens op babyhoogte! En we moeten het over baby angsten hebben…
De ontwikkeling van je baby in: week 29
Je baby kan bewegen en dat betekent dat hij het land van vallen en opstaan binnen gaat, compleet met builen en schrammen. Dat hoort er nu eenmaal gewoon bij, hoewel je hart als moeder iedere keer weer even overslaat. Laat het je er niet van weerhouden te genieten van kijken naar je baby en hoe hij zijn weg door het leven – letterlijk – begint te vinden.
En ….beheers je moeder-instinct dat waarschijnlijk hem bij alles te hulp wil schieten. Wat je wel moet doen is je huis “babyproof” maken. De allerbeste manier om dat te doen, is je kamer op “babyhoogte” te bekijken. Zak door je knieën tot je op ooghoogte met je staande kind bent. En let op wat je dan allemaal ziet! Nu weet je wat je weg moet halen. Al die leuke, maar breekbare spulletjes, wankel meubilair, nog los slingerende snoeren… AAN de slag, weg ermee!
Ontwikkeling van je baby in maand 8 pijn- weg makers
- Een kindvriendelijk icepack, het auww-beest. Leg een katoenen speelgoedbeestje in de vriezer. Loopt je kind ergens tegen aan, gebruik je dit beest op de zere plek. Laat het beest een dansje maken, zing er desnoods een liedje bij…en je zult zien, de pijn is over.
- Gebruik een rood washandje. Als kinderen bloeden, ook al is het nog zo weinig, schrikken ze vaak pas als ze het bloed zien op een doekje of watje. Gebruik een rood washandje! Op die manier ziet je kind het bloed niet, en dat is heel rustig (voor jullie allebei)
- Kusje. Natuurlijk helpt een kusje op de zere plek, maar een heleboel kusjes overal, helpen nog veel beter. Er zijn ook ouders die een zeer speciale “kus-de-pijn-weg-kus” ontwikkelen. Wedden dat jij dat ook kan?
- Geneeskrachtige pleisters. Mijn kinderen genazen daar en op dat moment met een mooie pleister. Overigens: hun speelgoeddieren ook!
De ontwikkeling van je baby in: week 30
Je baby is nu druk bezig alle objecten die onder zijn bereik komen te onderzoeken, door er mee te slaan, ze te laten vallen, er mee te gooien, en tenslotte de oude vertrouwde: probeer het op te eten methode.
Het idee dat je met een ding iets kunt doen, begint tot hem door te dringen (bijvoorbeeld een borstel om je haar mee te borstelen). Een activity-centrum, waar van alles aanhangt, waar je baby tegenaan kan slaan, aan kan draaien, in kan knijpen, kan schudden, is op dit moment geweldig speelgoed.
In deze fase vind je baby het ontzettend leuk om iets weg te gooien, te kijken hoe een ander (jij dus) het opraapt, het terug te krijgen, om…juist: het weer weg te gooien. Word je er moe van?? Jij wel, je baby niet, die leert van herhaling.
Je baby raakt gefascineerd door spullen met “gebruiksmogelijkheden”, zoals bijvoorbeeld telefoons. Hou, als hij dat nog niet zelf kan, z’n speelgoed telefoon aan z’n oor en praat tegen hem. Over een paar maanden zul je zien dat de link is gelegd en begint je baby spullen te gebruiken zoals ze bedoelt zijn: een borstel voor de haartjes, een kopje om uit te drinken en een telefoon om in te praten.
De ontwikkeling van je baby in: week 31
Kijken
Je baby ziet nu bijna net zo goed als een volwassene, hij kan diepte onderscheiden en scherp zien. Hij kan ver genoeg zien om mensen of dingen aan de andere kant van de kamer te herkennen. Hij kan nu iets zien liggen aan de andere kant van de kamer en proberen om er naar toe te kruipen. De ogen hebben nu hun definitieve kleur, hoewel er misschien nog kleine subtiele veranderingen kunnen optreden.
Nu je baby bewegelijker wordt, is de box een uitkomst, daar is hij veilig en toch gezellig in de buurt. Maar laat hem geen uren achter elkaar in de box liggen. Als je een huilbaby hebt, kun je hem ook gerust een tijdje in de box laten huilen. Zeker als je het gevoel begint te krijgen dat je het even niet meer ziet zitten….
Handen
Je baby begint nu dat wat hij weggooit na te kijken, en soms er naar te wijzen. Hij kan nu met gemak z’n vingers gebruiken om iets op te pakken (bijvoorbeeld een stukje brood) en klemt het vervolgens stevig in z’n vuistje. Waarschijnlijk begint hij ook de pincetgreep te ontwikkelen: iets oppakken met duim en vinger. Een heel mooi en precies gebaar.
Baby angsten
Er zullen nu ook momenten zijn waarop je baby ineens bang is, het kunnen zelfs dingen zijn waar hij nog nooit bang van is geweest, de bel, het geluid van de stofzuiger, een sirene. Als dat gebeurt, is het enige wat je kunt doen hem geruststellen. Hou hem vast, knuffel hem en verzeker hem ervan dat er niks aan de hand is.
De ontwikkeling van je baby in: week 32
Als je baby begint te lopen, vraag je je misschien af of je geen schoenen moet gaan kopen. De meeste doktoren vinden dat pas nodig als je kind echt gaat lopen en ook buiten loopt. Het is heel normaal dat baby’s een beetje kromme benen hebben, hun voetjes naar buiten draaien, en de voetjes lijken ook best wel plat. Op blote voeten lopen versterkt de spieren van voeten en benen. Bovendien vind je kind z’n evenwicht makkelijker op blote voeten als hij kan voelen wat de ondergrond is, dan in schoenen.
Ondertussen nadert je kind het “echte lopen” stadium. Hij kan kruipen en waarschijnlijk zelfs de trap op kruipen, en rondlopen zonder telkens zich te moeten vasthouden aan de meubels. Sommige kinderen lopen nu al echt, anderen lopen pas over een jaar, maak je dus geen zorgen als je kind nu nog niet loopt. Als je kind nu leert lopen, moet hij ook leren hoe hij van rechtopstaand, weer kan gaan zitten en dat is moeilijker dan je denkt!
Er zijn wel eens kinderen die zich overeind weten te hijsen en vervolgens niet meer weten hoe ze moeten gaan zitten. Laat ze zachtjes voelen hoe ze van staan naar zit moeten!
Je kunt je baby helpen met leren lopen door voor hem te gaan zitten, je handen uit te steken en hem zo langzaam naar je toe te “trekken”
Lees verder baby maand 9
lees ook: Kids Health
Wil je alles weten over de ontwikkeling van je baby van week tot week?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!