Je baby in maand 6 (week 21 t/m 24) Baby en Kind special
De ontwikkeling van je baby in maand 6 week 21 t/m 24: je kindje is toe aan vast voedsel, een nieuwe fase! op deze leeftijd hebben ze ook vaak een favoriet speeltje en worden gemakkelijke kleren een must.
De ontwikkeling van je baby in maand 6: week 21
Bewegen
Nu je baby actiever wordt, krijgt hij echt behoefte aan gemakkelijk zittende kleren, die hem niet hinderen bij het bewegen. Kies voor: los, stretch en ademende kleding, zodat je bewegende kleintje ook de kans krijgt om te bewegen. Kijk uit voor kleren met prikkende zomen, lange, losse bandjes en knopen, eigenlijk let op voor alles wat je baby in de weg kan zitten, als hij loopt, kruipt of slaapt.
Eten
Ergens tussen de 4 en 6 maanden begint je baby met het eten van vast voedsel. Het kan dus zijn dat jouw baby er al mee begonnen is, het kan zijn dat hij er nu aan toe is. Wanneer je begint met vaste voeding doe het dan rustig aan. Leer hem stapje voor stapje aan het nieuwe eten en de nieuwe smaak wennen. Wanneer je hem iets nieuws geeft, probeer dan niet de volgende dag iets anders, geef hem 3 dagen hetzelfde, voor je aan iets anders begint. Op die manier kun je goed in de gaten houden of je baby een allergische reactie vertoont.
Het zal je baby best wel wat tijd kosten om aan al die nieuwigheid te wennen. En elk kind heeft zo de dingen die hij wel en niet lekker vindt. Dit is de volgorde die de meeste baby’s prettig vinden: pap, gepureerd fruit of groente (en aardappels) heel fijn gehakt voedsel (en daar zit dan ook al wat vlees in).
Als je begint met vast voedsel moet al het eten gepureerd zijn: in deze fase duwt je baby het eten tegen de top van zijn verhemelte en slikt hij het dan pas door.
Je leven als ouder.
- Sla nooit je ontbijt over. Het is misschien wel verleidelijk om in al die drukte ’s morgens je eigen ontbijt maar over te slaan, maar je lichaam heeft die brandstof na een nacht slaap hard nodig en helemaal na een nacht met geen of weinig slaap.
- Probeer de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit per dag ook echt binnen te krijgen.
- Zorg voor extra rauwkost in de ijskast om tussendoor te snacken. Gebruik fruit in je toetjes of trakteer jezelf op een lekkere smoothie!
- Zorg dat je voldoende drinkt (vooral veel water, helaas….)
De ontwikkeling van je baby in maand 6: week 22
Handjes
Je baby gebruikt soms de ene hand, dan weer de ander. Of je kind rechts of links handig is, valt nu nog niet te zeggen. Daar moet je kind tenminste 2 a 3 jaar ouder voor zijn. En sommige kinderen bepalen dat pas definitief aan het einde van groep 2. Probeer nooit je kind te dwingen een bepaalde hand te gebruiken. Links en rechtshandigheid is aangeboren en het geforceerd de ander hand moeten gebruiken kan je kind problemen met de oog-handcoördinatie bezorgen.
Spel
Je baby is nu echt toe aan “om de beurt” spelletjes, vooral als er geluid en/of taal bij gebruikt wordt. Laat je baby de leiding nemen en volg zijn geluidjes. Als jij “de leider” bent dan zijn dierengeluiden beslist een aanrader. Water spelletjes blijven ook geweldig. Laat je baby eens zien hoe hij geluid kan maken door met z’n badwater te spetteren.
De ontwikkeling van je baby in maand 6: week 23
Zelf eten
Hoe kom je er achter dat je baby aan wat stevigers toe is? Als hij naar de lepel begint te grijpen waar je hem mee aan het voeren bent. Of als hij het eten zelf al vast van zijn bordje probeert te graaien. Leg een paar stukjes zacht voedsel op een onbreekbaar bordje, of op de kinderstoel. Zorg er altijd voor dat je kind in dat geval rechtop zit!! Je baby heeft misschien wel heel veel trek, maar nog geen (of weinig) tanden, dus zorg ervoor dat wat je hem geeft makkelijk in zijn mond kan “oplossen”
Speelgoed
Je baby gebruikt al zijn zintuigen om de wereld om hem heen te ontdekken. Zorg ervoor dat hij heel veel (veilige!) spullen om zich heen heeft die hij kan aanraken, waarop hij kan kauwen, en waarin hij kan knijpen. Een zacht rubberen bal (of speeltje), een stukje zachte stof, een (gekoelde) bijtring, een speeltje met een belletje erin, hij vindt het niet alleen heel erg leuk, hij leert er ook nog van.
Tip:
Verzamel verschillende soorten stof (bijvoorbeeld je boxkleed, een fleece dekentje en een lakentje) en leg ze naast elkaar op de grond. Kijk eens goed naar de uitdrukking op je baby’s gezicht als hij van de ene stof naar de andere kruipt!
De ontwikkeling van je baby in maand 6: week 24
Op deze leeftijd beginnen baby’s belangstelling te krijgen voor knuffels, grote en kleine. Een van hen kan zelfs DE favoriete knuffel worden. Als dat het geval is, zal het knuffelbeest binnen de kortste tijd helemaal vol gekwijld zijn, omdat het lieve beest overal mee naar toe moet. Maak je geen zorgen, integendeel. Een favoriete knuffel kan een teken zijn dat je baby al wat onafhankelijker wordt, hij leert het even zonder jou te doen.
Als je op zoek bent naar uitbreiding van de knuffelfamilie, zoek dan naar zachte knuffels en let goed op dat ze stevig genaaid zijn. Losse erop genaaide onderdelen (bijvoorbeeld ogen) zijn nog geen goed idee. Maar geef hem ook blokjes die in de juiste vakjes geplaatst kunnen worden, een bal (pas op, groot genoeg dat hij het niet in zijn mond kan stoppen) en grote zachte poppen.
Hoe kom je er achter wat het favoriete speeltje van je baby is? Dat is heel eenvoudig. Als jij het weg haalt, gaat hij vanzelf protesteren door hard te huilen.
Lees verder baby maand 7
kijk ook eens op Psychologie today
Wil je alles weten over de ontwikkeling van je baby van week tot week? Klik dan hier
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!