Je baby in maand 10 (week 37 t/m 40) Baby en Kind special

de ontwikkeling van je baby in maand 10

De ontwikkeling van je baby in maand 10; week 37 tot 40 In deze weken begin jij steeds beter het karakter van je kind te begrijpen. Je gaat samen praten, je  begint zelf te eten: en soms zelfs al te lopen.

De ontwikkeling van je baby in: week 37

Taal

Nu je kind begint te begrijpen wat je bedoelt met simpele woorden en zinnen, wordt het nog belangrijker om tegen hem te praten. Geef je kleine kletskous een goede start in het leven door hem goed te leren praten. Dat doe je door de woorden die hij in z’n babytaaltje naar je brabbelt te herhalen in goed Nederlands. Vraagt hij bijvoorbeeld om zijn baha, zeg jij: wil je je boterham?

In dit stadium is het verstandig om niet met hem “mee te praten” in babytaal. Het kan heel leuk en schattig zijn. Maar voor je kinds taal ontwikkeling is het beter steeds opnieuw het goede woord te horen. Wat heel erg leuk is, is om naar je baby’s gebrabbel te luisteren en te doen of je een goed gesprek voert. Als je kindje stopt met brabbelen, zeg je iets in de trant van: OOOH, echt waar, dat meen je toch niet? En kijk: je krijgt een big smile en…hij brabbelt lekker verder.

de ontwikkeling van je baby in maand 9

De ontwikkeling van je baby in: week 38

Is het mogelijk dat je kind van nature gelukkig of ongelukkig is? Er zijn moeders die dat denken. Zij hebben bijvoorbeeld 2 kinderen waarvan er een altijd blij is en de ander veel vaker somber. Toch weten ze zeker dat ze beide kinderen op dezelfde manier hebben opgevoed. En houden ze van de ene niet meer dan van de andere.

Het is zo dat het ene kind nog vrolijk lacht als het uit een boom valt en het geheel als een goede grap beschouwt. Terwijl de ander al in tranen kan uitbarsten als er niet genoeg spikkels op z’n ijsje zitten.

Worden gelukkige en vrolijke kinderen gewoon zo geboren? Behalve veel ouders zijn er ook genoeg wetenschappers die die mening hebben. Maar met welk karakter, aangeboren of niet, je kind door het leven gaat. Het helpt je als ouder z’n karakter te begrijpen. Zodat je de beste manier kunt vinden om jouw kind op te voeden.

Lise Eliot de schrijfster van “What is going on in there? How the brain and mind develop in the first five years of live,” wijst erop dat vrolijkheid meer een stemming is dan een karakter eigenschap. Maar dat bepaalde karaktertrekken in je kind, verlegen, durfal, optimistisch, pessimistisch, bijdragen aan de mate waarin een kind gelukkig kan zijn. En dat (hoewel er geen wetenschapper is die tot nu toe het “gelukkig-zijn gen” heeft kunnen ontdekken), het zeker is dat de basis van het karakter van je baby vastligt ergens in zijn hersens.

Ontwikkeling van je baby in maand 10: groei

Je baby zit nu vol vertrouwen rechtop en kan misschien zelfs al lopen zonder zich ergens aan vast te houden. Die eerste magische stappen, op weg naar onafhankelijkheid. Als je kind ze nog niet gezet heeft, dan komen ze. Gemiddeld gaan baby’s lopen rond de 12de maand. Gemiddeld, dus sommigen lopen al veel eerder, anderen pas met 18 maanden.

de ontwikkeling van je baby in maand 9

De ontwikkeling van je baby in: week 39

Je baby “loopt” (min of meer). En zal bij het aan en uitkleden misschien al eens behulpzaam een arm of been uitsteken. Hij kan al uit een bekertje drinken en zich zelf, met z’n handjes, voeren. Als je baby zelf net uit een bekertje gaat drinken, leer je zelf dekking zoeken. Baby’s hebben een vrij eenvoudige manier van problemen oplossen. Beker leeg? Weg ermee!! En daar vliegt je beker door de lucht. We hebben het eerder gezegd: je baby is dol op spelletjes waarbij hij iets weggooit en jij het op mag rapen …

Fijne motoriek

Je baby wordt steeds handiger nu hij de pincet greep onder de knie heeft. Je zal zien dat hij die nu ook kan gebruiken om hele kleine dingen op te pakken, zonder dat hij zijn pols op, bijvoorbeeld, de tafel moet steunen. Als ze zelf eten, kun je heel wat voedsel onder de kinderstoel vinden.

Je baby is erg geïnteresseerd in kleine dingen. En nog steeds is proeven de best methode om te ontdekken wat hij in z’n handje heeft. Dat is helemaal niet erg, zolang ze maar geen dingen in hun handjes krijgen die niet eetbaar zijn. En niet zo klein dat ze erin kunnen stikken. Een goede vuistregel is om kinderen van deze leeftijd geen eten te geven dat niet oplosbaar is. Dus geen stukjes rauwe wortel of een hele druif. Gekookte groenten, kaas, geschild in stukjes gesneden fruit, allemaal prima.

de ontwikkeling van je baby in maand 9

De ontwikkeling van je baby in: week 40

Sociale ontwikkeling

Je baby begint nu een echt persoontje te worden, die naast broertjes en zusjes kan spelen. Nog niet samen, daar is hij nog te jong voor. En samen met een leeftijdsgenootje spelen is er ook nog niet bij. Maar je zult merken dat hij het gezellig vindt om ook te spelen als de grote broers en zussen om hem heen spelen. Hoewel hij nog veel te klein is om al echt vriendjes te maken, is het wel goed voor hem om met baby’s van zijn eigen leeftijd om te gaan.  Jong geleerd is oud gedaan. Je kunt afspraakjes met kinderen van zijn leeftijd het best beschouwen als een oefening in omgaan met leeftijdgenoten.

Begrip

Je baby snapt nu simpele instructies, maar kan je heel best negeren als je NEE zegt. Gebruik het daarom niet te vaak, dan blijft het indruk maken! Ook al kan je baby nog niet onthouden wat je hem gisteren hebt, vertelt het is toch niet te vroeg om nu te beginnen met grenzen aan te geven. En hem het verschil te gaan leren tussen wat mag en niet mag. Tussen wat gevaarlijk en wat niet gevaarlijk is. Gebruik daarbij je gewone gezonde verstand.

Je weet zelf ook wel dat je niet gemeen bent als je hem niet 2 stukken taart laat eten. Ook al kijkt hij nog zo sip… Trekt hij de hond aan zijn staart? Haal zijn handje weg, en zeg: dat doet het hondje pijn. En leer hem de hond te aaien De wens van een baby om alles, maar dan ook alles te onderzoeken is ontzettend sterk. Dat moet ook, want hoe moet hij anders groot worden. Die wens is dus ook vaak sterker dan jouw verbod. Het is niet om je te pesten dat hij niet doet wat je vraagt. Het is omdat hij wil weten. Hou dat in je achterhoofd, wie weet helpt het je, je geduld te bewaren.

Lees verder in:  baby maand 11

de ontwikkeling van je baby in maand 9

Meer info op Harvard.edu

Wil je alles weten over de ontwikkeling van je baby van week tot week? klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *