Welke vis mag een baby eten? Vanaf 6 maanden
Mag een baby vis eten? Nou reken maar van yes! Vanaf zes, zeven maanden dus als de vaste voeding goed gaat, dan mag je vis toevoegen aan het groentehapje.
Inhoudsopgave
Vis is meer dan een visstick
Nederlanders zij over het algemeen geen grote viseters, dus ik kan me voorstellen dat je bij de babyhap, niet direct aan vis denkt. Als wij aan vis en kinder-eten denken, dan denken we meestal niet verder dan vissticks. En vissticks, die mag je voorlopig nog niet aan je baby voeren. Maar dat had je zelf natuurlijk al lang door. Er zijn receptenboeken die je kunnen helpen om inspiratie op te doen, maar hieronder zou ik zelf ook het één en ander toelichten.
Vis eten mag je baby vanaf 7 maanden
Het is altijd verstandig om te beginnen met voedsel dat niet een al te uitgesproken smaak heeft. En dat geldt dus ook voor vis.
Eigenlijk zijn alle witvissen geschikt: kabeljauw, koolvis, schol, heek, tong (als je op chic wil).
Natuurlijk, moet je heel erg oppassen voor graten. Voor niemand fijn, maar voor je baby zeker niet. Wanneer je op safe wil spelen, dan neem je fijn diepvries vis.
Wat welke vis mag je baby vanaf 10 maanden?
Nu mag je ook met vette vis beginnen: zalm, paling, makreel, tonijn.
Welke vis mag je baby echt niet?
In de eerste plaats: schaal en schelpdieren mosselen en oesters, garnalen
De reden dat je deze vissoorten vermijdt, is omdat het risico op voedselvergiftiging met deze producten wat hoger is dan bij andere levensmiddelen. En waarom zou je risico lopen?
In de tweede plaats: alle vormen van gerookte en gezouten vis. Veeeel te zout voor een baby (maar dat wist je zelf natuurlijk ook al lang) Dus ook geen maatjes haring en ansjovis ( zo lekker op de pizza)
Waarom moet je baby vis eten?
Vis is een goede bron van volwaardige eiwitten, essentiële vetzuren (omega 3 reeks), ijzer, vitamine A en D.
Vette vis bevat bovendien veel vitamine A en D.
Ongeveer twee keer per week vis is voldoende.
Baby’s van 7 maanden hebben genoeg aan 20 gram vis ( en dat is echt niet veel) tegen de tijd dat ze een jaar zijn, is 30 gram een goede portie.
Wat zit er in vis?
We gaan uit van 20 gram witvis. Schelvis om precies te zijn, maar in andere witvis kan je dit ongeveer verwachten.
Let op 20 gram vis is echt niet veel!
Vitaminen mineralen
Vitamine A 0,54 ml | Potassium 339 mg |
Vitamine C 0 | Fosfor 205 mg |
Vitamine B1 0,3 mg | Magnesium 0,3 mg |
Vitamine B2 0,3 mg | Calcium 36 mg |
Foliumzuur 11 mcg | Natrium 74 mg |
Naicine 3,9 mg | IJzer 1,5 mg |
Hoe koop je verse vis
Bij alle producten is het natuurlijk belangrijk dat ze vers zijn, maar bij vis is dat driedubbel waar. Nu hoef je op zich niet echt heel bang dat te zijn dat er iets met de vis aan de hand is, vis die niet meer vers is, gaat stinken… Dat eet geen mens.
Tips als je vis koopt:
- Vis, in zijn geheel of als filet, moet stevig en glimmend zijn. Vis die er minder stralend uit ziet, is waarschijnlijk wat ouder.
- De beesten moeten duidelijke rode kieuwen hebben, onder slijm.
- Wanneer je het visvlees indrukt, moet het terugspringen. Natuurlijk ga je niet zelf in al die vissen staan duwen, vraag de visboer dat voor je te doen.
- Vis moet fris ruiken en een milde geur hebben, het mag niet “vissig” ruiken en zeker niet naar ammoniak.
Hoe maak je vis klaar
Er zijn vier manieren om vis klaar te maken: bakken (en daar bedoel ik ook frituren mee) koken, pocheren en in aluminiumfolie in de oven laten gaar stomen
Bakken en zeker frituren in een frituurpan kan je de eerst komende drie jaar wel vergeten. Nee, ook niet een lekker stukje kibbeling laten proeven!
Blijft over koken, pocheren. en in de oven laten gaarstoven.
Persoonlijk vind ik pocheren en in folie in de oven het lekkerst
Hier vind je de methode voor vis pocheren
Wil je nog veel meer weten? Ga terug naar Maak je eigen babyhap
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!