Babyhap met pastinaak: kan dat? Jazeker!
Lange tijd hoorde de pastinaak bij de vergeten groenten. Ik had er 15 jaar geleden wel eens van gehoord, maar dat was het dan ook wel.
Toen ik tuinvrouw werd in het Archeon, leerde ik ze voor het eerst kennen. En ik was gelijk om. Pastinaak is lekker! Gelukkig kan je het nu overal krijgen.
Het is vreemd dat deze wortel zo lang in het vergeten is
geweest. Het is een oud en oer-Hollandse wortel. Wist je dat in de beroemde
Leidse hutspot ( uit 1574) pastinaak zat en helemaal geen aardappelen? Die
kwamen pas 100 jaar later – met dank aan Columbus – ons land binnen en werd pas
100 jaar later populair ( in het begin wilden mensen die rare knollen echt niet
eten)
Terug naar de babyhap met pastinaak.
Pastinaak heeft een zoete ietwat anijs achtige smaak. Het meest eenvoudige pastinaak hapje maak je als volgt: schil een pastinaak, snij hem in stukjes en pureer hem. Geen zout erbij, maar dat wist je al, van alle andere babyhappen
Een iets gecompliceerdere babyhap met pastinaak:
Was en schil de pastinaak, snij hem in stukjes en leg hem in een ovenschaal
Giet daar wat olie overheen en zet ongeveer een kwartier in de oven ( ongeveer
180 graden)
Pureer de gare stukken.
Feitelijk net zoals je aardappelen uit de oven maakt.
Let wel even op: de tijden en hitte is plusminus, de ene pastinaak
is veel dikker dan de ander!
Babyhap met pastinaak: variaties
Natuurlijk kan je je babyhap met pastinaak ook opleuken. Een
aantal tips:
Variaties met vlees/vis
Wanneer er al vlees en vis op het menu staan, kan je pastinaak puree ook prima vermengen met wat kip of kabeljauw.
wil je nog veel meer weten? ga terug naar Maak je eigen babyhap