Stimuleer het babybrein.
Kun je een babybrein stimuleren om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen?
Jazeker kan dat ! We gaan zo uitleggen hoe, maar voor jij de mouwen opstroopt om het babybrein van je kleine uk eens stevig te gaan stimuleren om zo een in de toekomst haar te verzekeren van een professoraat, moet ik even een paar dingen uitleggen!
Wanneer we geboren worden, zijn onze hersenen nog lang niet af. Helemaal opgebouwd zijn onze hersenen op – schrik niet – ongeveer 25 jarige leeftijd.
Het duurt dus wel even voor het babybrein een grote mensen brein is geworden. Verwacht dus ook niet, dat je acties onmiddellijk zichtbaar succes hebben. En dat de baby de volgende dag ineens in volzinnen tegen je praat! Je kan het babybrein stimuleren, het is goed om dat te doen, maar verwacht niet ter plekke een wonder, oke?
Welke gebieden in het babybrein kun je stimuleren?
Het eerste gebied wat in de hersenen ontwikkeld wordt, zijn de hersen gebieden waardoor de mens kan kijken, luisteren, voelen en proeven.
En bingo! Dat zijn dus ook de gebieden waar je als vanzelf met je baby communiceert: je knuffelt je kind, je praat, kirt en kraait tegen je baby, je houdt haar vast, aait en knuffelt.
Allemaal ervaringen die het brein van je kind opslaat en vasthoudt
Goed naar je kind kijken!
Door goed naar je kind te kijken, merk je vanzelf waar je kid aan toe is: het gaat vaak zelfs ongemerkt: je baby steekt haar handje uit en raakt je gezicht aan. Dat zal jou stimuleren een gezicht te rekken, naar de baby te glimlachen. Dat zijn weer nieuwe ervaringen waarmee je dus nieuwe dingen leert..
Zomaar vanzelf, je hoeft er geen lijstje van bij te houden..
De genen.
Hoe het babybrein zich ontwikkelt is natuurlijk ook afhankelijk van de genen die de baby en heeft meegekregen. En van wie…Zoals mijn cardioloog zei: het is niet altijd eerlijk verdeeld in het leven en dat geldt ook voor de genen…
Emotionele zorg
Maar laat je daar niet bang voor maken: naast genen is emotionele zorg voor je baby, net zo belangrijk als het erom gaat het babybrein te stimuleren. Dat wijzen experimenten met ratten (sorry) duidelijk uit. Baby ratjes die door hun moeder veel en vaak gelikt werden, bleken later beter in staat problemen op te lossen dan hun hun minder vertroetelde leeftijdsgenoten
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!