Babybrein: je baby leert van onverwachte dingen.
Babybrein: leren van onverwachte dingen onderzoek laat zien: Het babybrein heeft baat bij onverwachte zaken.
Een opmerkelijk en heel leuk onderzoek van de John Hopkins universiteit, laat zien dat baby’s leren doordat de dingen niet gaan zoals ze verwachten.
Langdurig onderzoek laat zien dat baby’s veel langer en intensiever kijken naar zaken die anders gaan dan ze verwachten, dan dat ze kijken naar zaken die “gewoon ” gaan. Kortom, onverwachte zaken doen iets met het babybrein.
Onderzoek naar de werking van het babybrein
De onderzoekers ontdekten dat baby’s met een bepaalde hoeveelheid kennis op de wereld komen. Die kennis helpt hen helpt om nieuwe dingen te leren. Maar dat leren gaat sneller, wanneer de baby iets nieuws, iets onverwachts tegenkomt. Dat zegt natuurlijk wel iets over hoe het babybrein werkt…
Wat deden de onderzoekers nu precies?
Experiment
De babys in het experiment, waren 11 maanden oud en spraken nog niet. Ze kregen bv een bal te zien die door een muur heen leek te rollen of die leek te zweven.
Daarna konden ze kiezen. Ze konden verder gaan met de bal die door de muur kwam, of verder gaan met een nieuw speeltje. Bijna alle kinderen lieten het nieuwe speelgoedje links liggen en wilden verder gaan met die vreemde bal.
Wat ook enorm opviel was dat baby’s experimenten gingen uitvoeren binnen de vreemde situaties. Zoals de bal die in de lucht leek te zweven op de grond gooien, als om de zwaartekracht van het ding te testen.
Daar waar alles gewoon ging, keken ze verder niet naar de situatie om.
Het ziet er dus naar uit dat een babybrein dat wordt uitgedaagd door afwijkende situaties, meer prikkels krijgt om te leren, dan wanneer alles voorspelbaar is.
Wat dat voor de opvoeding moet betekenen, daar hadden de heren onderzoekers, helaas nog geen antwoord op. Maar wij weten nu wel iets beter, hoe het babybrein werkt.
lees ook: babybrein, wat kan mijn baby
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!