Hoe het babybrein zich ontwikkelt: bouwplan voor de hersenen
Het bouwplan voor de hersenen: fascinerend materiaal!
De universiteit van Harvard schrijft prachtige artikelen over de ontwikkeling van de hersenen. En maakt daar ook nog eens fascinerende video’s bij.
Bouwplan voor de hersenen : hoe bedoel-u ?
De basis van het bouwplan voor de hersenen wordt gemaakt door een proces dat begint bij de baby en tot ver in de volwassenheid doorgaat.
* Eerst komen er eenvoudige circuits, die later worden uitgebreid naar heel complexe structuren in de hersenen.
* Genen vormen de basis van het bouwplan, maar ervaring bepaalt uiteindelijk wat en hoeveel er van die genen gebruikt zal worden.
* Ervaring en genen samen bepalen samen de kwaliteit van het bouwplan voor de hersenen. Ze maken met z’n tweeen een stevige of juist wankele basis voor al het latere leren, de latere gezondheid en het latere gedrag.
* De elasticiteit van de hersenen, dat wil zeggen: de mogelijkheid voor de hersens om te herkennen en aan te passen, is het grootst in de eerste 5 jaren van een mensenleven. En wordt met de jaren minder. Helaas…
video over het bouwplan voor de hersenen.
Hier zie je een video van: developingchild.harvard.edu
deze video is een van een serie van drie video’s met als titel “Three Core Concepts in Early Development”
In deze opnamen wordt ons uitgelegd wat neuroscience en moleculaire biologie en genomica is. En hoe die ons helpen om veel beter dan vroeger het babybrein te begrijpen. We leren hoe ervaringen op jonge leeftijd de basis leggen voor schoolprestaties en gezondheid later.
“Genen”, zeggen de onderzoekers, “zijn de blauwdruk van de hersenen, maar ervaring bepaalt het procces.En dat bepaalt of het brein later een stevige basis wordt om verder op te leren, om gezond te blijven of niet..””
Samenvattend: Neuronen leggen circuits aan in de hersenen. Circuits die vaak gebruikt worden, worden sterker. Wanneer circuits minder vaak gebruikt worden, dan verminderen ze en sterven zelfs helemaal af…
Nu begin je te begrijpen, waarom een baby zo gebaat is bij herhaling. Bekijk de video, hij is erg leerzaam. Mijn excuses dat het in het Engels is…
Bron National Scientific Council on the Developing Child.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!