Babybrein: taalontwikkeling.

babybrein, taalontwikkeling

Het baybrein en taalontwikkeling, lees hoe het babybrein ontwikkelt en hoe dat de taalontwikkeling van je baby bepaalt

Babybrein: taalontwikkeling en het gebruik van gramatica

Onderzoekers zijn het er nooit helemaal over eens of kinderen nu met een aangeboren pakketje aan taalregels ter wereld komen of dat ze gaande weg zich die regels eigen maken.
Dat hele jonge kinderen geen grammatica gebruiken dat is wel duidelijk. Peuters beginnen met 2 woord zinnen als: zelf doen en ikke buiten. Het is verbazend hoe snel daarna kinderen in heel zinnen praten.

Taalontwikkeling: de verschillende praatfasen.

De allereerste fase, noemen we de imitatie fase: kinderen praten  gewoon de ouders na.
In de tweede fase lijkt het erop dat kinderen veel zinnen van hun ouders napraten en woorden gaan vervangen of toevoegen. Het is de fase waarin mijn dochter tevreden sprak:”ja, eten koken maken”
In deze fase hebben kinderen nog weinig idee begrip van werkwoorden en zelfstandige naamwoorden en gebruiken dat nog vrolijk zoals het hen uitkomt. Maar tegen de tijd dat ze drie jaar zijn, is dat over en kunnen kinderen helemaal zelfstandig goedlopende zinnen produceren. En dat is een enorme stap in hun taalontwikkeling

Nog meer grammatica

Of dat grammaticale besef nu is aangeboren of niet blijft onduidelijk.Natuurlijk is het voor het begrip van de taalontwikkeling van een kind wel belangrijk om te weten. Dus onderzoekt men vrolijk verder.  Er is bijvoorbeeld een onderzoek waarin werd aangetoond dat kinderen langer naar een filmpje kijken als ze daarbij een zin horen die klopt dan wanneer de informatie niet klopt. Ander onderzoek, o.a. van Sabine Hunnius, toonde ook aan dat baby’s meer begrijpen dan ze kunnen verwoorden. Het babybrein heeft nog lang niet al haar geheimen prijsgegeven…

Misschien is het wel zo dat kinderen eerst alle gegevens verzamelen, voor ze ze gaan toepassen.
Een stelling die moeders met kinderen die laat gaan praten, maar wel direct grammaticaal juist zullen onderschrijven.

lees ook: babybrein: wat proeft mijn baby

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *