Het temperament van je baby.
Welk temperament heeft jouw baby? Lees er meer over.
Wat is temperament?
Wat bedoelen we nu eigenlijk als we het hebben over temperament?
Temperament is de manier waarop je baby zich gedraagt: hoe hij reageert op situaties, hoe hij zijn emoties uit en ….hoe hij zijn emoties reguleert.
Kenmerken van een temperament omvatten ook zaken als: hoe actief is je baby, hoe makkelijk past hij zich aan, hoe vlug is hij af te leiden, hoe gevoelig is hij voor stemmingen?
Het temperament van je baby: 4 temperamenten op een rij:
Alle moeders weten allang dat de ene baby de ander niet is. De een lacht altijd, de ander kijkt altijd ernstig… Elke baby heeft haar eigen temperament. Gewoon omdat het leuk is, hebben wij eens vier temperamenten op een rijtje gezet. Wie weet herken jij je baby hierin!
*actieve baby
*makkelijke baby
*(over)gevoelige baby
*precieze baby
De baby met het actieve temperament
Sommige baby’s zijn non-stop in beweging. Neem de 8 maanden oude Mariska. “Het duurt eindeloos voor zij slaapt en toch wordt ze ’s morgen vroeg wakker met een tomeloze energie”, zegt zijn moeder Barbara. Met Mariska is het go-go-go !
Wat heeft de actieve baby nodig?
Actieve baby’s willen ontdekken en dat is een karaktertrekje dat jij best wil ontwikkelen!
Kies speelgoed dat uitdaagt tot ontdekken. Vormpjes die je door het juiste gaatje moet duwen, activity-centre’s in alle soorten en maten, blokken die je kan stapelen, beesten die je kan bewegen, etc. Neem hem vooral mee als je boodschappen gaat doen: beweging, naar buiten, iets anders, iets nieuws!
En ga regelmatig met je baby naar het buurtspeeltuintje!
Omdat deze kinders altijd op ontdekkingsreis gaan, moet je extra alert zijn op veiligheid! En als je alles en alles gedaan hebt, wat er in “het boekje staat”, ga dan nogmaals je huis rond, kijk met de ogen van je kind….en beveilig die plekken die je dan nog opvallen.
Jij kent je kind het best. Jij kan inschatten of hij zal proberen via de laden naar de top van dat leuke kastje te komen….
Om te kunnen slapen hebben deze actieve baby’s echt een cool-down-periode nodig. Daar kun je voor zorgen door voor het slapen gaan ALTIJD dezelfde routine te gebruiken. Altijd op dezelfde manier, altijd heel rustig, heel kalm. Geen malle spelletjes, geen dolle dingen….
Voorlezen, rustig muziekje, even over het ruggetje aaien…. Geef je actieve baby ongeveer een half uur, om tot rust te komen, zodat hij in slaap kan vallen. En energie op kan doen voor de volgende actieve dag!
Lees verder: is het waar dat?
De baby met het makkelijke temperament
Aan de ene kant van de lijn staat de actieve baby aan de andere kant staat de makkelijke baby.
Je kent haar wel: Altijd tevreden, altijd vrolijk en gezellig. Neem de 6 maanden oude Elise. “Wat er ook gebeurt, ze is vrolijk en gemakkelijk, we nemen haar zonder problemen altijd overal mee naar toe”zegt haar moeder Kristine.
En wat is er fijner dan dat? Menig moeder doet er een moord voor
Wat heeft de makkelijke baby nodig?
Ook al heb je nog zo’n makkelijke baby: ook dit kind heeft regelmaat nodig. Dat hebben alle kinderen om zich veilig te voelen. Dus zorg ook hier voor een zekere mate van routine en voorspelbaarheid. Bij makkelijke kinderen hoef je niet heel erg precies te zijn, maar probeer zaken als ontbijt-tijd en bedtijd toch dagelijks hetzelfde te houden. Net zoals het bad en bed ritueel.
Wees er alert op dat je baby genoeg beweging krijgt. Je zult verbaasd staan hoe makkelijk je in de valkuil trapt: ooh hij is helemaal tevreden daar in de box, op z’n kleedje,in de kinderwagen, in z’n stoeltje op schoot bij oma, hij heeft niks nodig……. Maar daar vergis je je in. Ook een makkelijke baby heeft interactie, stimulatie en aandacht en beweging nodig!!Dat ze tevreden zit rond te kijken, wil nog niet zeggen, dat ze iets anders doen ook niet heel erg leuk zouden vinden.
Waar moeders met een baby met een actief temperament snakken naar een beetje rust, mogen moeders met een baby met een makkelijk temperament hun baby’s best een beetje opporren!
De baby met het (over) gevoelige temperament
Van alle temperamenten die je baby kan hebben, is overgevoeligheid ronduit de moeilijkste. Vooral als jij als moeder, het no-nonsense type bent.
Dit type baby is erg gevoelig voor invloeden uit z’n omgeving. Hij raakt overstuur van te harde geluiden en hij begint te wurmen als het merkje van een T-shirt in z’n nek kriebelt. Wanneer hij teveel geluid, geur, activiteit tegelijk waarneemt, is het hem gauw teveel. En hoe uit zich dat….juist in huilen Daar kan je het als moeder heel lastig mee hebben in het begin: wat wil dat kind toch, wat is er nu?
Wat heeft de gevoelige baby nodig?
Leer zo snel mogelijk zijn signalen begrijpen. In het begin kan het behoorlijk frustrerend zijn, zo’n baby die van niks overstuur is. Jouw baby is zich gewoon heel erg van z’n omgeving bewust en hij heeft jouw begrip nodig. Begin gewoon eens met rustig te kijken wanneer je baby overtsuur is, wat er aan de hand is, wat is anders dan anders?
Op die manier zal best snel door hebben wat je kind wel en niet kan hebben. En dan begint het echte werk: aan de ene kant heeft je kind het echt nodig dat je hem beschermt tegen te veel indrukken. Dus als je merkt dat het in de supermarkt echt te druk voor hem is, neem hem dan mee naar buiten. Aan de ander kant je kind zal ook moeten leren omgaan met situaties. Jouw uitdaging als moeder is om daar het midden in te vinden
De baby met het precieze temperament
Van alle temperamenten van je baby, is precies best wel een ingewikkelde. Maar ook daar kan je als moeder heel goed mee leren omgaan!
Sommige baby’s lijken nooit helemaal gelukkig. Er is eigenlijk altijd wel ‘iets’. Ze raken compleet in de war als ze een half uurtje later in bed worden gelegd voor hun middag slaapje.Ze weigeren iets te eten wat ze niet kennen en kunnen soms met heel veel moeite worden overgehaald het toch te proberen, om het vervolgens toch maar weer uit te spugen. Ze huilen als ze een nieuw gezicht zien. Voor de precieze baby is het snel teveel.
Wat heeft de precieze baby nodig?
Het is heel erg belangrijk om je aan het schema te houden dat je met dit kind hebt opgebouwd. Deze baby’tjes hebben nu eenmaal een strak opgewonden interne klok en ze groeien en bloeien op structuur. Dus: niet nog even een boodschapje doen terwijl het eigenlijk middagslaapjes-tijd is met dit kind. Heus dat boodschapje is niet zo belangrijk dat je uren met een baby wil zitten, dat compleet overstuur is.
MAAR vermijd niet de nieuwe dingen. Die heeft dit kind net zo hard nodig als ieder ander kind. Nieuwe ervaringen zijn een boost voor z’n sociale en intellectuele vaardigheden.
Je moet het alleen rustig aan doen, met deze kleine. Neem steeds een kleine stap om zo langzaam aan de angst voor het onbekende te verminderen, is het advies van psycholoog Jerome Kagan, PhD, professor emeritus aan de Harvard University.
Hou je kindje veilig in je armen en laat hem vanaf die veilig plek een bezoeker begroeten. Vraag een speelmaatje op bezoek in plaats van naar de peuter speelzaal te gaan, bouw contacten langzaam op. Het enige wat dit kind nodig heeft, is een klein beetje meer tijd en aandacht om zich veilig te voelen in z’n wereldje.
Verandert dat temperament nog?
Je vraagt je misschien af: verandert dat temperament van mijn kind nog, of moet ik het hier mee doen??
Tja, wat zullen we ervan zeggen? Kijk maar eens naar jezelf… Ieder mens heeft nu eenmaal karaktertrekjes waarmee ze het moet doen. Maar, er is hoop. In de loop van de jaren heb jij geleerd om met jezelf om te gaan. Heb je – zeg maar – de scherpe kantjes ervan afgeslepen. Dat zal je baby ook doen. En let maar op, dat begint al heel jong! Soms zie je al een enorm verschil hoe je baby zich gedraagt met 9 maanden en hoe hij dat deed met 6 maanden..
Lees ook: babypoep
Ook de flegmatische mens heeft een sterk innerlijk leven, maar is in vergelijking met de melancholicus nog veel meer in zichzelf gekeerd. Hij regeert veel minder op prikkels van buitenaf. Ze zitten als het ware zo in hun eigen wereld – wat daarbuiten gebeurt is minder belangrijk – dat het dromerig aandoet. Ze krijgen dus wel dingen van buiten mee, maar in de basis zijn ze op zichzelf gericht. Net als de melancholische mens kunnen zij ook ordelijk zijn, maar meer vanuit een soort luiheid in plaats vanuit een idee van ‘Zo moet het’. Het zijn echte gevoelsmensen en vinden het erg belangrijk dat ze het behaaglijk hebben. Ze houden van eten en maken het graag gezellig. De basisemotie van een flegmaticus is angst. Bang om de behaaglijke situatie die hij voor zichzelf heeft gecreeerd te verliezen. Het is zeker niet het sterkste temperament en ze zijn moeilijk voor iets te motiveren. Maar als ze de geest krijgen en op gang komen, zijn ze niet meer te stoppen en worden het echte doordouwers.