Je baby en de koortslip

koortslip

 

 

Wat is een koortslip en waarom is het gevaarlijk voor je baby?

Het dure woord voor koortslip is Herpes simplex.

Hoe ziet een koortslip eruit

Iedereen heeft wel eens een koortslip, pardon Herpes simplex, gehad: het begint met typisch met plaatselijke jeuk en branderigheid van de huid. De huid zwelt op, wordt rood en vervolgens ontstaan kleine blaasjes. Na enkele dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. En natuurlijk: dit alles gebeurt rond je mond. Het is niet echt heel pijnlijk, maar wel heel irritant, het jeukt en voelt “trekkerig”.

Een koortslip is betrouwbaar: heb je er eenmaal een gehad, dan kan je er zeker van zijn dat het terug komt. Je blijft namelijk het virus de rest van je leven bij je dragen. Dat ellendige ding verschuilt zich in een zenuwknoop dicht bij je lip, klaar om weer tevoorschijn te springen. En dat gebeurt dus vooral op momenten dat je weerstand laag is.

Wat veroorzaakt een koortslip?

Zoals de Latijnse naam al aangeeft:  de oorzaak is het herpes virus, een eenvoudig, maar wel heel besmettelijk virus. Verwar het niet met z’n broertje Herpes genitalis, die doet zijn werk vooral op de geslachtsdelen.
Herpes genitalis kan in een zwangerschap heel nare gevolgen hebben”, zie ons artikel daarover.

Is het gevaarlijk voor volwassenen?

Niet echt, het is vervelend, het brandt en het jeukt en vaak ziet het er niet uit, maar gevaarlijk is het niet BEHALVE voor baby’s.

Zwanger en een herpes simplex

Wanneer je zwanger bent en je hebt een koortslip, hoef je je totaal geen zorgen te maken.
Het virus komt niet via de placenta bij je baby terecht. Je hebt wel kans dat je kindje wat meer antistoffen dan gemiddeld heeft aangemaakt tegen de herpes, maar dat is alleen maar een voordeel.

Het gevaar van een koortslip voor je baby

Wat voor ons volwassenen een onschuldige, hooguit irritante infectie is, kan voor een baby gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Dat komt omdat het afweersysteem van baby’s nog lang niet volledig ontwikkeld is. Baby’s kunnen een hersenvlies ontsteking krijgen als ze besmet worden met herpes simplex.

Hoe herken je het?

  • Blaasjes op de lippen of rond het mondje ( net als bij volwassenen)
  • Je baby kan pijn in zijn mondje hebben
  • Je baby heeft koorts
  • Je kindje wil niet drinken of drinkt slecht
    Je kind is suf
  • De lymfeklieren zijn gezwollen

Wanneer je denkt dat je baby een koortslip heeft, neem dan contact op met je huisarts.
Hoelang een koortslip gevaarlijk blijf voor een baby is niet echt bekend. Men denkt dat de eerste vier maanden het meest risicovol zijn

Ouders met herpes simplex

Als je als ouders last hebt van een koortslip kan je nog steeds je baby verzorgen, je kan zelfs borstvoeding blijven geven, maar je moet wel op een aantal zaken letten:

  • Altijd handen wassen voor je je kind oppakt! Het virus wordt via huidcontact overgedragen en heus, je hebt wel een paar keer over die irritant jeukende lippen gestreken
  • Je kan overwegen een mondkapje te dragen, als je je baby verzorgt
  • Wanneer je borstvoeding geeft, zet dan zeker een mondkapje op en controleer je tepels en de tepelhof op blaasjes. In geval van blaasjes geen borstvoeding geven. Maar dat had je zelf ook wel begrepen.

    Ook oppassen als er geen koortslip zichtbaar is

Omdat, zoals gezegd, het herpes simplex een hardnekkig virus is, moeten mensen die het vaak hebben, ook voorzichtig zijn in hun contacten met een baby op het moment dat ze geen zichtbare koortslip hebben. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat niet alleen tijdens een koortslip-periode, maar ook in de tijd vóór een koortslip ontstaat en zichtbaar is, er al besmettelijk virus kan worden geproduceerd in de huid.

In alle gevallen van twijfel, moet je contact met je huisarts opnemen.

 

Lees ook: babykwaaltjes

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *