De tranen van je baby.

huilen

Wat betekent het huilen van mijn baby?

Je kan als jonge, kersverse moeder helemaal wanhopig worden wanneer je baby alsmaar huilt…Je sust, je wiegt, je legt hem aan de borst. Niets lijkt te helpen. Wanhopig vraag je je af:

Waarom huilt mijn baby??

Heel eenvoudig: het is de enige manier die een pasgeborene heeft om met de wereld om hem heen te communiceren.

Door te huilen laat hij jou weten dat er iets is. Maar ja….wat is er dan.
En omdat je je zoveel zorgen maakt kan er een lastige vicieuse cirkel ontstaan. De zorgen nemen de plaats in van rustig luisteren…

Het huilen van een pasgeboren baby

“De eerste huilbui van een pasgeboren kind is een levensnoodzakelijke reactie.” volgens kinderarts Roger Morel. “Doordat het kind voor het eerst met lucht in contact komt treedt het ademhalingsstelsel en het hartstelsel van de baby in werking.”
Kortom, dat is een hele normale reactie. Maar daarna?

De eerst 3 maanden

De eerste drie maanden is de boodschap die je baby huilend probeert over te brengen heel eenvoudig: HONGER!

De biologische klok van je kind is nog niet zo ingesteld dat hij een hele nacht kan slapen. Er moet gewoon gegeten worden :NU ! Onmiddellijk!! Geef daar fijn aan toe en jij en je baby kunnen weer verder slapen.
En trek je niks aan van voedingsschema’s en dergelijke. Ik heb die eerste maanden altijd “op commando” zoals dat heet gevoed. En inderdaad na een maand of drie ontstaat een ritme.

Vanaf 4 maanden,

 begint het wat lastiger te worden: waarom huilt je kind, het is duidelijk niet meer alleen honger, want dat flesje of die borst dat helpt niet altijd meer.

Maar wat bedoelen ze dan ?

Er zijn wel wat handvatten: Ononderbroken schreeuwen is dan een teken van angst. Wanneer ze hard maar met pauzes huilen, heeft je baby waarschijnlijk pijn. Is je baby eerder klagerig, dan wil hij gewoon slapen.. Bij een roepschreeuw met korte stiltes om de doeltreffendheid ervan te testen, heb je te maken met een angstige baby. Een angstige baby, stel je altijd gerust. Het kan zijn dat je je baby liever niet uit zijn bedje haalt, omdat je bang bent dat dat een verkeerde gewoonte gaat worden. Buig je in dat geval over zijn wiegje heen, aai je kind,zing zachtjes voor hem. Net zo lang tot je baby rustigwordt. Wees gerust, je kind is je niet aan het uittesten, huilt niet om zijn zinnetje te krijgen…Je baby IS, niet meer en niet minder.

Van 4 maanden tot een half jaar

In deze perioden zit een baby meestal in een rustiger fase, zegt doctor in de psychologie Michel Le Goff. Hij gaat minder huilen en wordt minder angstig. Hij begint meer en meer stilte te waarderen, zelfs als hij alleen is. Maar je baby kan wel helemaal over de kook raken in bepaalde situaties, denk eens aan het haren wassen. En ja….haren moetenecht gewassen. Als je merkt dat je kind van bepaalde situaties overstuur raakt, wees dan troostend, lief en stel hem gerust. robeer de situatie zo aangenaam mogelijk te maken.

Na 6 maanden

“Na 6 maanden begint een baby emoties bewuster uit te drukken, dat kan hij ook steeds beter. Maar dat heeft ook weer een keerzijde: doordat je baby zich bewust is van zijn emoties, gaat hij ook ervaren dat hij het vervelend vindt als pappa of mamma weggaan Als mama dan bijvoorbeeld een uurtje weg is, is zijn veiligheidsgevoel verstoord. Troosten en knuffelen als je terug bent. Kiekeboe spelletjes zijn ook een geweldig hulp. Bij sommige kinderen kan deze fase heel lang duren,maar bij de meeste is het snel weer over en hebben ze door : mamma komt terug !

Want dat doe je natuurlijk altijd

lees ook: beweeg de baby 

en is mijn baby eenkennig

bron: hln.be

4 antwoorden
  1. Marie de Jonge zegt:

    Goed om te weten hoe de eerste maanden met een baby kunnen verlopen. Overmatig huilen lijkt mij erg lastig, maar gelukkig zijn er veel methoden om een baby te kalmeren. Ook fijn om te horen dat het na zes maanden beter zou moeten gaan.

    Beantwoorden
  2. Esther Holten zegt:

    Goed om te weten wat ik kan verwachten in de eerste maanden. Mijn vriendin heeft ook net een baby gekregen die veel huilt. Ik ga haar dit artikel in ieder geval even doorsturen!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *