De emoties van een baby.

emoties herkennen

Je baby kan emoties herkennen, wist jij dat?

Je hebt als jonge moeder het gevoel dat je baby je heel erg goed begrijpt, dat je baby weet wat jij bedoelt en wat je wil. Zulke gevoelens deel je niet met de buitenwereld: ze zouden je maar uitlachen. En inderdaad dat risico loop je wel.
Maar luister, die lachers hebben wel ongelijk! Je baby begrijpt je inderdaad! Dat laat onderzoek ons zien.

Heel jonge baby’s herkennen al emoties op het gezicht van hun ouders en reageren daarop.
Volgens onderzoeker betekent dat, dat de emotionele ontwikkeling van kinderen heel vroeg begint. Daar kan jij je voordeel mee doen:
Je kan het herkennen van emoties stimuleren door heel duidelijk je gevoelens aan je baby te laten zien

Wist je dit over baby emoties?

Angst is een basale emotie die alle mensen hebben (dus baby’s ook).Dat is helemaal niet erg of raar. Angst is de emotie die er voor zorgt dat we opletten wat er om ons heen gebeurt. In de  oertijd een levensreddende emotie: als je die tijger niet op tijd zag, was je tijger voer… Maar in onze moderne jungle is het ook nog steeds een bruikbare emotie. Je kan angst rond de 7-8ste maand  van je baby waarnemen. Dat is nl. de leeftijd waarop je kind overstuur begint te raken, als je de kamer uitgaat.

Een voorbeeld:

Het is heerlijk weer en pappa en zijn 10  weken oude zoon Ryan liggen lekker op het box kleed in de tuin. Pappa leunt over Ryan heen en maakt gekke baby-geluidjes, als Ryan naar hem lacht. De baby lacht opnieuw en pappa smelt…. Opeens komt de hond aan gelopen en gooit het  glas van pappa om.
Pappa vind dit niet leuk, draait zich om en jaagt de hond terug. Als hij zich weer omdraait naar Ryan, is hij nog steeds enigszins uit zijn humeur. Ryan kijkt naar zijn vader en……begint prompt te huilen. Pappa tilt hem op, knuffelt en troost.
En wat gebeurt er? Was de glimlach van Ryan er echt een van plezier of deed hij gewoon zijn vader na? Was Ryans reactie op zijn vaders boze gezicht een echte emotionele reactie? Welke emoties voelen baby’s en  wanneer beginnen ze emoties te voelen?
Dat zijn zaken waar je beslist stil bij kan staan.

Emoties herkennen begint jong

Baby’s zijn emotionele wezens vanaf het moment dat ze geboren worden. Er zijn genoeg experimenten, die dat duidelijk maken. We weten toch allemaal dat baby’s reageren op een grote glimlach, al in de eerste weken na hun geboorte?
De meeste onderzoekers geloven dat baby’s binnen drie maanden kunnen reageren op de 5 basis emoties:

  1. plezier
  2. interesse
  3. boosheid
  4. verdriet
  5. afschuw

Bijna alle baby’s zijn met deze emotionele “kennis “geboren, het helpt hen om een band op te bouwen met hun verzorgers van wie ze afhankelijk zijn. Deze ontdekking is enorm belangrijk geweest om baby’s beter te begrijpen. Tot voor kort dacht men serieus dat de glimlach van een minder dan 3 maanden oude baby niks bekende. “Krampjes”, zeiden de kraamzuster en ervaren moeders, tegen de pas bevallen moeders die blij riepen: “Kijk dan, hij lacht naar me!!”

Nu weten we beter! Alhoewel hun emoties natuurlijk nog lang niet volledig ontwikkeld zijn, laten hele jonge baby’s wel degelijk emoties zien en beginnen ze hun emoties verder te ontwikkelen.

Ontdek meer over de emoties van je baby.

Pasgeborenen kunnen nu eenmaal niet praten over hun gevoelens, tenminste nog niet!
Dus om te ontdekken wat baby’s ervaren aan emoties, moesten wetenschappers experimenten ontwikkelen, die onderzochten welke emoties baby’s kunnen waarnemen. De grote vraag was: reageren de baby’s of kopiëren ze de emoties gewoon?

Voorbeeld van twee emotie- experimenten om te kijken of baby’s emoties herkennen

1  Dit was een experiment waarbij onderzoekers wilden weten hoe 10 weken oude baby’s zouden reageren op een emotie die hun moeder liet zien, zoals bv blijdschap. De reacties van de baby’s werden op video vastgelegd.

Hier zijn een aantal resultaten van dat onderzoek::

  • De baby’s reageerden verschillend op de 3 verschillende emoties, die hun moeders lieten zien Daarmee maakten ze duidelijk dat ze het verschil konden zien tussen: vrolijk, verdrietig en boos.
  • De reacties van de baby’s veranderden als de moeders hun emotie herhaalde. Dus ze waren hun moeder niet gewoon dom aan het nadoen
  • De baby’s deden eerst de vrolijke uitdrukking van hun moeder na. Maar als de moeder die uitdrukking herhaalde, veranderde de blik bij de baby in interesse en werden ze ook opgewonden.
  • Boos kijkende moeders bezorgden sommige van de baby’s in het experiment zoveel stress dat het experiment voortijdig werd afgebroken. Andere baby’s keken boos terug en sommige negeerden de blik van de moeder totaal.( Ik durf te wedden dat die moeders hun handen vol krijgen….)
  • Als de moeder verdrietig keek, waren er baby’s die reageerden door ineens op hun lip of duim te gaan zuigen, terwijl ze dat daarvoor nog nooit gedaan hadden.

2 Een ander experiment richtte zich op 4 verschillende emoties: interesse, boosheid, plezier en verdriet. Onderzoek maakte duidelijk dat bijna de helft van de tijd baby’s vanaf 10 weken op hun moeders reageerden met interesse. Verdriet zagen de onderzoekers het minst.

Deze resultaten komen overeen met wat we al weten: baby’s zijn ongelofelijk onderzoekend! Het is hun taak te weten te komen hoe ze met de wereld om zich heen moeten communiceren. Onderzoekers geloven ook in een twee richting verkeer: de blijdschap van de baby zorgt ervoor dat de moeder opnieuw reageert. Een conclusie die geen enkele ouder zal verbazen..

Tips om met je baby te communiceren:

  • Breng  veel tijd met je baby door, communiceer je helemaal suf en geniet ervan!!
  • Glimlach, schater, trek een gek gezicht, je baby vindt het heerlijk.
  • Wees je ervan bewust dat je kindje ook je trieste signalen kan oppikken.
  • Neem je baby serieus en reageer  ook op zijn emoties.
  • Observeer je kindje: zie en leer hoe zijn emoties zich ontwikkelen.
  • En het aller, aller belangrijkste: zorg dat je er plezier in hebt, en laat dat aan je baby merken. Wees je ervan bewust dat je werkt aan een mooie band met je kindje en dat er geen emotie-examen bestaat, wat gehaald moet worden.

Lees ook: de glimlach van je baby

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *