Je baby boeien, hoe doe je dat.
Je baby boeien hoe pak je dat aan??
Het antwoord daarop is heel eenvoudig: wil een baby geboeid raken, moet het niet te ingewikkeld en niet te simpel zijn……
Eigenlijk zijn baby’s niet anders dan wij volwassenen: is het al te moeilijk? Dan haken we af. Is het al te simpel: dan gaan we wat anders doen….
Onderzoekers deden het volgende experiment:
Beschrijving experiment baby boeien
De onderzoekers verzamelden 72 baby’s van zeven en acht maanden oud. De baby’s keken naar filmpjes waarin objecten (bijvoorbeeld een bal) achter een aantal gekleurde boxen vandaan kwam. Waar en wanneer de objecten verschenen, verschilde. Terwijl de baby’s aan het experiment deelnamen, hield een apparaatje in de gaten of ze ook echt naar de beelden keken of dat hun blik elders op gericht was. Zodra de blik van de baby’s afdwaalde, werd het filmpje gestopt. Zolang ze keken, ging het experiment door. De baby’s hadden al heel snel in de gaten dat zij de controle hadden. Door te kijken of juist niet te kijken, konden ze bepalen of het filmpje op bleef staan.
De conclusie van het onderzoek
Met behulp van een statistisch model bleken de onderzoekers in staat om te berekenen en te voorspellen wanneer de baby’s niet meer geboeid zouden zijn door het filmpje. Dat bleek nauw samen te hangen met de ingewikkeldheid van het filmpje. Een filmpje werd als complexer gezien wanneer de gebeurtenissen met het oog op de eerdere filmpjes die het kind had gezien, verrassend waren. Een filmpje was simpel, wanneer de gebeurtenissen juist helemaal niet verrassend waren.
Informatie zoeken over je baby boeien
Uit het experiment bleek dat baby’s niet geboeid zijn wanneer de filmpjes te voorspelbaar zijn. “Je zou denken: hoe complexer iets is, hoe interessanter het is,” stelt onderzoeker Richard Aslin. “Maar dat geldt niet voor baby’s.” Zodra de filmpjes te verrassend en dus te complex werden, boeiden het de baby’s niet langer. “Het onderzoek suggereert dat baby’s niet alleen worden aangetrokken door dingen die gebeuren, maar dat ze in staat zijn om op basis van wat er is gebeurd, te voorspellen wat er gaat gebeuren,” concludeert onderzoeker Celeste Kidd. “Het zijn geen passieve sponzen. Ze zijn actief op zoek naar de beste informatie die ze kunnen vinden.”
Kun je hier nu als ouder veel mee?
Ja en nee. Je kind blijkt heel goed in staat van zijn omgeving te leren. Maar dat wisten we eigenlijk al. En hoe hij dat doet, daar zijn we nog steeds niet echt achter.
lees ook: het temperament van je baby
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!